18. Avgusta 2019. | 04:46
Početna / Otvorena vrata / Majčino mleko je bukvalno magično, kaže nauka

Majčino mleko je bukvalno magično, kaže nauka

 Majčino mleko se prilagođava i polu bebe

 da se mleko iste majke razlikuje i menja u zavisnosti od toga da li doji dečaka ili devojčicu. Tačnije, mleko koje proizvodi majka koja doji devojčicu uglavnom je manje masno i manje bogato proteinima nego ono za dečake. Ono što je još neverovatnije jeste i da to prilagođavanje polu deteta varira u zavisnosti od kulture. U Keniji, recimo, majke proizvode kvalitetnije mleko za devojčice. Hipoteza istraživača je da je razlog tome činjenica da devojčice imaju šansu da poprave imidž i stanje porodice ako se dobro udaju.

 Sastav majčinog mleka se menja kako beba raste

  masnoća i energija sadržana u određenoj količini mleka majki jednogodišnjaka, daleko je veća od masnoće i kalorijske vrednosti u istoj količini mleka majki koje doje mlađe bebe.

Kada se razbolimo, broj leukocita nam skače, kao rezultat reakcije imunog sistema. Ukoliko je beba koja sisa bolesna, i mleko njene majke imaće veći broj leukocita nego inače. Još je neverovatnija teorija o načinu na koji se ovo zapravo dešava: iako nije dokazano, postoje razlozi zbog kojih naučnici veruju da iz bebinih usta kroz maminu bradavicu putuje informacija da je bebi potrebna pomoć, još antitela da se izbori sa prehladom.

Jedna mama je slikala svoje mleko koje je izdojila u periodu dok je hranila bolesnu bebu i objavila fotografiju na Fejzbuku uz komentar da je neverovatno koliko to mleko liči na kolostrum – prvo mleko koje obiluje leukocitima i antitelima. Kao što je ona sama dodala: „Prilično neverovatno, zar ne?”

 

 Majčino mleko je posebno „dizajnirano” za naše pametne bebe

Ali, iako bebe ne mogu direktno da svare oligosaharide, istraživanja su pokazala da njihovo prisustvo u mleku pojačava produktivnost sistema za varenje, što dalje bebama pomaže da svare proteine i ostale forme energije mnogo efikasnije.

Prateći taj proces, naučnici koji istražuju evoluciju, tvrde da majke (potpuno nesvesno) investiraju energiju u proizvodnju oligosaharida da bismo našim malim pametnicama dali više energije da razvijaju svoj intelekt.

 

Priredila: A. Cvjetić

Izvor: zelenaucionica.com

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.