22. Novembra 2019. | 20:50
Početna / Magazin / Milan Pajević: O muzici, cigarama i još koječemu

Milan Pajević: O muzici, cigarama i još koječemu

List je voleo Kijev i za njega ga vežu ne samo uspomene, nego i sudbonosni događaji.

On nikada nije svirao u Beogradu. Zašto onda Beograđani sutra otkrivaju spomenik tom velikanu, a u Kijevu nema ni jednog takvog obeležja?

 

Ferenc – Franc List je definitivno najznačajniji pijanista XIX veka, a možda i najboljikoji se pojavio do sada. Ono što je Paganini bio za violinu, dobri poznavaoci muziciranja na klaviru daju to mesto upravo njemu – Listu.

 

Njegovi biografi tvrde da je prvu cigaru zapalio sa Žorž Sand, a nastavio sa kneginjom Karolinom Sajn-Vitgeštajn u njenom domu u Voronišču (Kijevski region – Ukrajina). Franc je previše voleo Šopena da bi dozvolio da ta fatalna žena sa cigarom u ustima, koja nije izlazila iz muških pantalona pokvari njihovo prijateljstvo. On ju je, kao iskusniji muškarac, svesno  prepustio nežnijem i romantičnijem kolegi, kome je ona bila istinska muza.

I nikad joj nije oprostio činjenicu da je napuštanjem nesrećnog Poljakapraktično oterala Šopena u smrt. Preispitivao je sebe da li je mogao da spreči tragediju, što je pokušao i da objasni u svojoj knjizi o besmrtnom kompozitoru, majstoru etida i sonata…

 

Pored muzike i klavira, List je imao još dve strasti – žene i cigare.  Posle njegovih uvek uspešnih koncerata u Sankt Peterburgu, a isto je bilo i u Londonu ili bilo gde gde je muzicirao pred ruskom i evropskom aristokratijom, priznao je svojoj ljubavi, knjeginji Karolini Sajn-Vitgeštajn u Kijevu i Voronišču da je  impresioniran time kako ministar vojni Nikolaj Pavlović Igniatijev sa posebnom strašću  puši svoju cigaru…

 

Veliki pijanista i uspešni kompozitor  mađarskog porekla, koji pripada  svakako ne samo evropskoj, već i svetskoj kulturi, pred kojim su se otvarala sva vrata koncertnih dvorana od  Odese, Beča, Pariza, Drezdena, Vajmera, Budima, Pešte do Pitera, Londona i za čijim zagrljajima su čeznule sve viđenije dame istih tih gradova… u svojim zrelim godinama, skoro pola godine je živeo u celibatu, u očekivanju svog novog braka s knjeginjom Karolinom Sajn-Vitgeštajn u svom novom domu u Vajneru… Ona je presudno uticala da najveći od najvećih ikada pijanista praktično prekine svoju karijeru i posveti se komponovanju… Nadala se da će ga tako imati samo uz sebe, u čemu se dakako prevarila.

 

Još jedna njegova aktivnost nije dovoljno poznata široj javnosti – on je u svoje vreme održao više dobrotvornih koncerata nego svi ostali njegovi savremenici zajedno…

 

I tako, tradicija, kulturu i milosrđe, poznatije u novije vreme kao  mecenastvo ne samo što vezuju  Šopena i Lista, nego predstavjaju i misiju Kijevskog cigarnog kluba. Od prošle godine serijom dobrotvornih koncerata u čast velikih kompozitora koji su obeležili svoju epohu mi ustanovljavamo i nastavljamo tradiciju naših predaka iz Kijevskog cigarnog kružokabogospasaemogo grada Kijeva.

***Iz knjige “ČUDESNA PLATNA” koja je u pripremi za štampu***
Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Milan Pajević

Milan Pajević
Rođen 1952. godine, u Užicu, u porodici prosvetnih radnika koji su u to vreme službovali u Bosanskoj Vozući. Obično kaže da je prohodao (detinjstvo i niže razrede završio) u Virovu, osnovnu u Arilju, gimnaziju društvenog smera u Požegi, i kada su svi očekivali da će kao pisac “Najlepše pesme Radio Beograda 1970.” da krene na neki od društvenih fakulteta, položio je prijemni ispit na Mašinskom, upisao ga i završio. Napisao je knjigu “Pitao bih” koja je objaljena na ruskom i srpskom jeziku. Objavljivao na ruskom, ukrajinskom, engleskom i švedskom, a većina eseja napisanih u poslednje vreme nalazi se na portalu “Naš Nedeljnik”. Pokušava da dokaže da se kulturom i umetnošću može spasti svet. Oženjen je, otac četvoro dece, i deda istom broju unuka.