fbpx
spot_img

Petar Pismestrović: Novakova dominacija

Opet ću izazvati Đokovićeve kritičare, ali moram napisati osvrt na dosadašnji tok ove teniske godine. Za promjenu, od zadnjih godina, osim one koronarne, Novak Đoković nije osvojio ni jednu titulu. Novak je ostario, onemoćao, kažu kritičari. Čovjek koji je i prošle godine osvojio najviše titula, koji odolijeva i generacijama i vlastitim godinama, odjednom je ostario. Ono što se promijenilo u igri Novaka Đokovića su protivnici.

Karikatura: Petar Pismestrović

Sjetite se generacije Ferrera, Nishikorija, Tsonge, Murraya, Čilića, Raonića, Del Potra, Federera, Nadala…Tko od njih još igra? I mlađi poput Thiema, koji je osvojio jedan GS i nestao s liste najboljih, pa Medvedev, Rubljov, Shapovalov, i da ne nabrajam više, još nisu ni blizu Novaka Đokovića. O ovoj najmlađoj generaciji da ne govorim. Sve veliki talenti predvođeni Alcarazom, Sinnerom, Runeom još uvijek imaju bedem pred svojim karijerama zvan Novak Đoković. Oni koji sumnjaju u Novaka, koji ga godinama tjeraju u mirovinu samo da kažem, pitajte ostale tenisače kako se osjećaju ako znaju da će imati „starca“ Novaka za protivnika…

Najbolji su mi Novakovi protivnici koji kažu kako bi se Novak treba časno povući poput Federera. Pa Roger se povukao nakon tri neuspješne operacije koljena s 40 godina. Novak ima još tri godine fore, i tijelo ga za sada sluša. Osim toga i Nadal i Federer mogu biti zahvalni Novaku što su osvojili poneki GS koji sigurno ne bo osvojili da nije bilo „više sile“.

Recimo kad je bio najmoćniji 2016 i iznenada „izgubio motivaciju“, Novak je zapravo imao problem s laktom koji je na kraju morao operirati. U tih godinu i pol, Nadal i Federer su se okitili s nekoliko GS baš kao i u vrijeme kad je Novaku bilo zabranjeno da igra u Australiji i USA ili kad je bio diskvalificiran. Novak nije svetac. Ima on taj balkanski inat. Ima i bezobrazluk da ne guta, nego kaže ono što misli, a povremeno i kratak fitilj, pogotovu ako je izložen nepravdi.
Ali sve u granicama sportskog.

Zanimljivo je vidjeti kako su mnogi tenisači došli do vrha svojih moći i onda nestali. Tako je Andy Murray nakon 3 GS doživio seriju povreda i operacija. Wawrinka još igra, ali tek toliko da igra. Nick Kyrgios, kontroverzni Australac grčkog prezimena, također je došao do vrha, ali ne i na vrh, i sad kuburi s povredama. Slično je bilo s Del Potrom, Čilićem, Teamom…Svi oni su fizički igrali iznad svog maksimuma, a onda su došle povrede kod nekih i prekid karijere. Novak je opstao i ostao tu gdje je.

Karikatura: Petar Pismestrović

I sada kad netko priča tko je najbolji svih vremena, uključuju se ukusi. A ukusi u sportu se ne vrednuju. Tako mnogi na prvo mjesto stavljaju Federera, neki Nadala zbog osvojenih GS u Parizu, ali ako je kriterij broj najvećih titula i broj proveden na prvom mjestu, Novak je bez premca. Brojke su neumoljive.

Da nije tako, zar bi se u sportu brojali rezultati. Tu nema milosti. Ukusi su ukusi i oni u igri brojeva nemaju nikakvo značenja…

E sad da se vratim Novaku i njegovom načinu igre. Novak Đoković je u toku svoje karijere gubio mečeve od sasvim prosječnih igrača, koji si po njemu postali poznati i onda nestali. Pred velike turnire Novak se sprema polako. Na manjim turnirima najčešće ne nastupa. A ako igra protiv slabijih razlika je rijetko takva da Novak pregazi protivnika. Nekako ispada da mnogi od njegovih protivnika imaju osjećaj da bi ga mogli pobijediti, što je najčešće zabluda.

No nitko nije nepobjediv, pa ni Novak. Gubio je on i finala i polufinala, ali rijetko neke druge mečeve u ranijim kolima. No, Novak zna tempirati formu. Ni jedna njegova titula nije osvojena da se do nje prošetao. Uvijek tu ima i muke i znoja i protivnika punih nade. A na kraju ipak Novak podiže pokal. Svi oni koji ga ne vole, a ima ih podosta, pokušavaju tražiti dlaku u jajetu u njegovoj igri. A nje zapravo nema. On je ukupno gledajući najkompletniji igrač. Novak je još uvijek s 36 godina veliki problem svima. I to što je izgubio svoj prvi GS u Australiji, i što je izgubio od nepoznatog Talijana u Cincinnatiu, i to što je izgubio polufinale od Ruuda u Monte Carlu, ne mijenja sliku.

Čak da Novak ove godine ne osvoji ni jedan turnir njegova zvijezda neće potamniti. Prema sadašnjim mogućnostima, on je jedini igrač koji bi mogao osvojiti više od 25 GS, a neki optimistički misle i 30, ako bude igrao još godinu, dvije. Novak je tenisač koji ruši rekorde. Ima ih toliko da ih je teško pobrojati, a svi koji još misle da nije najbolji, neka se zapitaju, zašto se igra tenis?

Petar Pismestrović
Petar Pismestrović
Rođen 3. svibnja 1951. godine u Srijemskoj Mitrovici. Nakon mature u Zagrebu upisuje Fakultet političkih znanosti, a od 1970. radi kao profesionalni karikaturist. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskoga društva karikaturista (HDK). Surađuje sa više od 40 različitih tjednika i dnevnih listova, organizira 25 samostalnih izložbi te sudjeluje na mnogobrojnim svjetskim i domaćim festivalima karikatura. Pismestrović živi u Austriji i radi za "Kleine Zeitung". Od 1996. godine je austrijski državljanin.