19. Oktobra 2018. | 06:40
Početna / Galerije i muzeji / Šesta godišnja izložba udruženja stripskih umetnika Srbije

Šesta godišnja izložba udruženja stripskih umetnika Srbije

Glavni sezonski događaj za profesionalni strip u Srbiji — Šesta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije — otvarena je u petak 29. decembra u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, a sa pratećim sadržajima trajaće tokom čitavog januara 2018. godine.

Izložbu je u 19:30 časova otvorio Rade Tovladijac, predsednik upravnog odbora USUS, dr Irina Antanasijević, profesor univerziteta u Srbiji i Rusiji, i Lidija Seničar, urednica likovnog programa DKC. Ovogodišnji propagandni materijal izložbe svojom junakinjom Rubinom ukrasio je Dragan Lazarević (de Lazare), ugledno ime franko–belgijskog i srpskog stripa.

Na izložbi su predstavlјeni radovi preko 250 likovnih umetnika i scenarista iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalјa širom sveta gde žive članovi udruženja. Izlažu se digitalni otisci stripskih tabli, ilustracija i koncept arta koji prikazuju veliki žanrovski dijapazon naših umetnika — od satiričnog, preko realističkog, do avangardnog stripa ali i drugih oblika vizuelnog pripovedanja.

Kao i svake godine, uz velikane i doajene stripa kao što su Brana Nikolić, Nikola Maslovara, Dušan Relјić, Askanio Popović, Radič Mijatović ili Božidar Milojković, USUS izlaže i radove novih imena naše umetnosti. Tako će ove godine publici biti predstavlјeni novi članovi Udruženja, među kojima su i Selena Danilović, Iva Atoski, Goran Katić, Goran Rakić, Milosav Ostojić, Gordana Dramićanin i drugi.

Gostujuće izložbe su obezbeđene saradnjom sa Međunarodnim festivalom stripa u Valјevu u organizaciji NVO „Akteri“ i lokalnom samoupravom Valјeva, po stručnom izboru Dejana Bogojevića. Prateći sadržaji u januaru su i obeležavanje važnih stripskih jubileja, od kojih se izdvajaju oni vezani za značajnog evropskog  scenaristu i pisca Branka Vidića (1904–1967) i njegovog „Dubrovačkog gusara“, kao i Andrea Frankena (1924–1997) i stripa „Gaša Šeprtlјa“ koji je nedavno dobio svoje sabrano srpsko izdanje.

USUS ima redovnu stručnu saradnju sa Dečjim kulturnim centrom u Beogradu koji je referentna međunarodna ustanova za dečji i omladinski strip, organizator međunarodnog konkursa za strip kaiš, ali i sedište dve ugledne likovne škole koje vode Mileta Miloradović i Vladimir Vesović.

USUS u 2017. godini

USUS je iniciran 2008, kao obnova Udruženja strip autora Srbije (1986-1992). Ima preko 300 članova i među najvećim je profesionalnim udruženjima ove vrste u Evropi. Svoje projekte radi u saradnji sa ustanovama u zemlјi i svetu. Osim Radeta Tovladijca, članovi Upravnog odbora su i ugledni međunarodni stvaraoci Lazo Sredanović, Vladimir Krstić — Laci, Dragan Lazarević i Dragana Kuprešanin.

Pedagoški program Udruženja sprovodi se već 25 godina u Školi stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev“, sada u Dečjem kulturnom centru u Beogradu, pod vođstvom pedagoga Vladimira Vesovića, kao i preko škola i kurseva u desetak gradova Srbije i regiona.

Udruženje stripskih umetnika Srbije je i tokom 2017. godine imalo brojne izlagačke, pedagoške i izdavačke delatnosti, uklјučujući i osnivanje nove programske jedinice — Centra za umetnost stripa u Beogradu koji je, pod koordinacijom Zorana Stefanovića, učestvovao u stotinak programa u desetak gradova Srbije. Posebno je bilo zapaženo predstavlјanje nacrta nacionalne strategije za strip u Srbiji.

Prvi svoje vrste u našoj kulturi, Centar za umetnost stripa redovno organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, koje su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlјi i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama. Najširoj publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo.

Dečji kulturni centar u Beogradu 
www.dkcb.rs
Udruženja stripskih umetnika Srbije 
www.usus.org.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.