24. Maja 2019. | 20:02
Početna / Zanimljivosti / Slobino zanimljivo ćoše: Fragmenti prošlosti – 13 –

Slobino zanimljivo ćoše: Fragmenti prošlosti – 13 –

Autor: Jovan Andrić I4
Učiteljica: Jovanka Ignjatović
OŠ “21.oktobar” Kragujevac

U ovom nastavku biće reči o nekoliko zanimljivosti iz raznih delova sveta i kultura naroda.

POREKLO

Naziv “PAPRENA CENA” je veoma starog porekla. U stara vremena je potražnja bibera bila dosta velika, a pošto je biber stizao u Evropu dugim i nesigurnim putevima, to je njegova cena bila veoma velika, ponekad veća od cene zlata.

Zato se za preterane cene počeo upotrebljavati izraz “paprena cena”. Inače biber je imao naziv papra.

DVORAC

Na padinama Uskočkih gora, blizu sela Jesenica, na bregani, nalazi se utvrđeni dvorac MOKRICE.

Grad potiče iz rimskih vremena kada je štitio put u dolinu. Krajem XVI veka grad i njegove gospodare potresli su događaji nazvani Seljačka buna. Kažu da je i sam Matija Gubec, vođa seljačke bune, bio zatvoren u Mokricu posle poraza kod Stubice, a pre mučeničke smrti u Zagrebu.

***** Ovo je jedna kratka zanimljivost, pa moglo bi se reći, kao neka vrsta male enciklopedije.

TAJNA

Svaki stari Arapin imao je tajni znak kojim nagoni konja da iskoristi krajnju snagu. To je onda jahanje sa smrću, konj ne trči već leti, a od silne brzine ne vide mu se noge.

Taj znak zove se tajna jer ga vlasnik konja ne odaje nikome. Tajnu saznaje samo kupac konja, a na samrti je saopštava  onome kome će predati konja. Nikakve muke, pa ni smrt, nisu mogli iščupati tajnu. S njom su umirali.

AKO NISTE ZNALI

HARTIJA je u Evropu prenesena iz Arabije u 12. veku. Međutim, hartiju su proizvodili još i stari  Egipćani. Prema nekim podacima, da ne bi odali tajnu proizvodnog procesa i sirovine iz koje su je dobijali, Egipćani su u nedostatku sirovina upotrebljavali omotače mumija.

ISPITIVANJA

Knez Albert, koji je krajem 19. veka vladao malom kneževinom Monako, na jugu Francuske, bavio se okeanografskim ispitivanjima velikih mora i bio vođa velikih ekspedicija.

Kao naučnik napisao je nekoliko knjiga i rasprava iz ove oblasti i sakupio veliki broj morskih životinja, alata za njihov lov i vađenje biljaka iz mora.

ŠTAMPA

DNEVNI LISTOVI sa najnovijim vestima pojavili su se nekoliko decenija po pronalasku štampe. Tako u jednom od njih iz 1470. godine govori se o nekom turniru, u drugom iz 1475. godine o turskim osvajanjima…

Publika je ovakve  listove oduševljeno prihvatila, ali su ih crkva i vlasti zabranjivali. Kasnije i vlasti počinju da izdaju ovakve listove, a to su bili prvi trijumfalni koraci žurnalistike.

ANATOM

Jedan od prvih ljudi koji su se bavili proučavanjem čovekove anatomije bio je MIKELANĐELO BUONAROTI.

Ovaj veliki umetnik morao je čak da krade leševe iz grobnica, čime je svoj život dovodio u opasnost jer se nešto tako u ono vreme smrtno kažnjavalo.

 

**** Nadam se da su vam se dopale ove zanimljivosti a u sklopu davnih prošlih vremena. Nekome su ove zanimljivosti poznate, nekome nisu pa u svakom slučaju ne mogu da štete.

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Slobodan Osmokrović

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.