fbpx
spot_img

Pet stvari koje mogu da naškode zdravlju deteta

Detinjstvo – divno vreme, a roditelji su spremni da urade sve za sreću i osmeh deteta. Međutim, vrlo lako je preteratii naškoditi detetu.

dubakŠetalica i dubak

Dokazana šteta od njih prevazilazi pozitivne strane i već je dovela do njihovog zabrane u Kanadi:

  • Izazivaju dečje povrede (više od 8000 slučajeva godišnje samo u SAD);
  • Prouzrokuju nepravilan razvoj mišića i deformacije stopala i nogu;
  • Može doći do krivljenja kičme zbog teškog tereta (kičma kod dece ispod jedne godine još uvek nije u potpunosti formirana i nema potrebne krivine);
  • Odložu razvoj motoričkih sposobnosti –  ne postoji podsticaj da deca hodaju sama pa ne razvijaju osećaj ravnoteže i instinkta za samoočuvanje.

Da biste umanjili štetu, ograničite upotrebu na najviše 2 puta po 15 minuta dnevno, pod nadzorom odraslih i to tek nakon što je dete naučilo da stoji na nogama. Prethodno se obavezno konsultujte sa ortopedom za slučaj da postoje kontraindikacije.

vocni sokVoćni sokovi i mleko

Pasterizovani voćni sokovi sadrže tek nekoliko vitamina i velike količine šećera, što dovodi do problema sa zubima i gojaznošću.
Pedijatri preporučuju sveže voćne sokove samo za decu stariju od godinu dana i to u ograničenim količinama. Pasterizovani sok bolje je zameniti svežim voćem.

Neobrano kravlje mleko sadrži nedovoljno gvožđa i mnogo više hranljivih materija nego što je bebi potrebno. Sve to dovodi do opterećenja bubrega i može izazvati razvoj anemije, alergije i disbiozu.

Kravlje mleko može se davati samo deci starijoj od godinu dana i to ne više od 500 ml dnevno. Zamenite mleko drugim namirnicama bogatim kalcijumom (mlečnim proizvodima, voćem i zelenim povrćem) i vitaminom D (jaja, teleća džigerica).

igracke jarkih bojaIgračke jarkih boja

U predškolskom uzrastu deca preko igračaka  uče o svetu i razvijaju socijalne veštine. Igračke neprirodnih boja, sa elektronskim zvukovima i mnogobrojnim funkcijama, onemogućavaju razvoj kreativnog razmišljanja i negativno utiču na formiranje ličnosti: mogu proizvesti agresiju i neosnovane strahove kao i depresiju u adolescenciji.
Izaberite igračke mirnih boja, po mogućstvu napravljene od prirodnih materijala – drveta i tkanine. Zapamtite da je igra više učenje nego zabava, pa igračke treba da budu bliske stvarnom životu.

pretopljavanjePretopla odeća

Što je dete manje, termoregulacija mu je lošije razvijena, tako da se brzo hladi i pregreva. Pregrevanje dovodi do nervoze i opasnosti od toplotnog udara.
Suviše topla odeća ne dozvoljava telu da razvije odgovarajući zaštitni odgovor na vremenske promene, zbog čega će dete biti podložnije prehladama i slabog imuniteta.

Odeća treba da bude od prirodnih tkanina. Detetu je dobro ako su mu grudi i stomak utopljeni i suvi, što se vidi po ružičastim šakama i stopalima.

deca i digitalni uredjajiElekstronski uređaji

Plavo svetlo, koje emituju savremeni LED ekrani, utiče na mrežnjaču, što može dovesti do makularne degeneracije. Vremenom, ona izaziva slepilo i katarakte.

Dete koje je stalno izloženo magičnoj privlačnosti tableta i pametnih telefona ne dobija dovoljno podsticaja iz stvarnog sveta, pa ne razvija čula i finu motoriku i ne uči se komunikaciji licem-u-lice. Sve ovo dovodi do nedovoljnog razvoja čeonog režnja mozga koji je odgovoran za razvoj govora, ličnosti, komunikacije i donošenje odluka.

Ograničite korišćenje uređaja na 1 sat dnevno u popodnevnim satima. Koriste samo aplikacije namenjene deci i njihovom učenju, i to samo ako je dete starije od 2 godine. Dok koristi digitalne uređaje, dete treba da komunicira sa vršnjacima i odraslima.

Izvor: Adme.ru

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.