fbpx
spot_img

Nastavnici hoće u devetu platnu grupu

Sindikati obrazovanja nezadovoljni predlogom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Predlog platnih grupa i razreda pogoršao je položaj zaposlenih u obrazovanju u odnosu na druge korisnike budžeta, saglasni su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, koji su zbog toga zatražili sastanak sa premijerkom i ministrima finansija, državne uprave i lokalne samouprave i prosvete.Prema predlogu koji je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, najveći broj nastavnika svrstan je u osmu platnu grupu, za razliku od nosilaca delatnosti iz svih drugih javnih službi koji se nalaze u devetoj grupi, a koja podrazumeva i više zarade.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže za Danas da prosvetari ne žele ni više, ni manje nego što su dobili ostali – da se profesori kao nosioci delatnosti svrstaju u devetu platnu grupu. U obrazovanju su, kako kaže, 80 odsto ljudi nosioci delatnosti, što je više nego u drugim javnim službama, zbog čega je država procenila da joj se ne isplati da ih ubaci u devetu grupu.

– Od sedme do jedanaeste platne grupe ima po devet platnih razreda. Najveći broj nastavnika je u VIII-3  platnoj grupi. Oni mogu da napreduju samo kroz platne razrede, ali ne mogu da pređu u devetu platnu grupu. Međutim, nije jasno ni pod kojim uslovima mogu da „plove“ kroz platne razrede – kaže za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, napominjući da je to samo jedna od nedoumica zbog koje u tražili sastanak sa nadležnima.

Dodaje da je svega oko 1.000 nastavnika u devetoj grupi.

– Reč je o onima koji rade u otežanim uslovima, a to su učitelji i nastavnici koji predaju u kombinovanim odeljenjima i koji imaju neko od zvanja. S druge strane, u ovom predlogu najveći gubitnici su bibliotekari, koji su svrstani u sedmu grupu, što je neprihvatljivo. Nema logike da oni ne budu u istoj platnog grupi sa nastavnicima, jer imaju visoku stručnu spremu. U osnovnim i srednjim školama ima svega 1.500 bibliotekara – ističe Janković.

Psiholozi, pedagozi i sekretari škola su u osmoj grupi, ali će imati manju platu do nastavnika jer se nalaze u nižem platnom razredu.

– U ovakvom predlogu najveći dobitnici su direktori škola, jer je njima predviđen rast zarada za 46 odsto. Po ovome kako sada stoje stvari, plate nastavnika biće veće za oko 10 odsto. Međutim, ove procene nisu pouzdane, jer nije rečeno kolika je startna pozicija, šta je jedan, tako da ne znamo sa čim treba da množimo koeficijente. Dobra strana predloga je to što će razlika među zaradama unutar osme platne grupe biti do 40 odsto, dok je sada odnos između najniže i najviše plate u obrazovanju 15,6 odsto. Smatram da je dobro što će se napraviti razlika između nastavnika početnika i onog koji je pred penzijom – objašnjava Janković.

Brajkovićeva računica je nešto drugačija. On kaže da su direktori dosad imali 20 odsto veću platu od nastavnika, a po ovom predlogu sleduje im povišica od 56 odsto. Nastavnici, s druge strane, neće dobiti gotovo ništa, ukazuje naš sagovornik, napominjući da u tabelama nema dodatka za razredno starešinstvo, koji sada nastavnicima donosi dodatnih četiri odsto.

U predlogu platnih grupa i razreda nema tetkica, domara, administrativnih radnika i šefova računovodstva, pa se ne zna kakva će biti njihova pozicija.

I ministar saglasan

Prema tvrdnjama sindikata, ministar prosvete Mladen Šarčević deli njihovo uverenje da bi nastavnici treba da budu svrstani u devetu platnu grupu, gde bi se izjednačili sa lekarima bez specijalizacije, dok bi se redovni profesori univerziteta našli u 11 grupi.

 

Piše: V. Andrić

 

Izvor: Danas

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.