fbpx
spot_img

Božićni vašar u Tavankutu – veselo i humano.

Tavankut nadaleko poznato selo po svojim proizvodnim pogonima u kojima se prerađuje voće i povrće, jedno je od retkih sela gde privreda nije u značajnoj meri osetila silne reorganizacije i mere štednje.

Foto-Tomislav Mačković
Nekadašnji restoran sada sedište Bunjevačkog kulturnog centra

Narod u ovom selu koje je podeljeno na Gornji i Donji Tavankut koji je ujedno i administrativni centar za ova dva naselja je narod vičan redu i radu-ali i veselju.

Poznat i kao veoma popularna turistička destinacija  Tavankut selo na samoj Srpsko-Mađarskoj granici jednom godišnje zastane da bi se okupili svi i znani i neznani , svi se okupe u parku između seoske Crkve i centra sela .

Toga dana je Božićni vašar.

Slike rađene u tehnici slame, radovi raznoraznih umetnika, vino i rakija ona obična i ona zamedljana za Božić-sve ovo i još mnogo toga se nudi posetiocima tokom ovog vašara. Sve odiše onim predprazničnim mirom i toga dana se nemože videti čovek koji nije nasmejan jer dan je posvećen ljudima koji cele godine neumorno rade u poljima, fabrikama…

Ove godine je na sredini parka bila postavljena kasa za prikupljanje dobrovoljnih priloga koji se uručuju porodici Đukić iz Donjeg Tavankuta čiji maleni sin troipogodišnji Nikola boluje od leukemije.

Domaćini ali i gosti sa strane zastajali su pored kase i ćutke bez reči stavljali novac u kasu da bi se pomoglo u izlečenju ovog mališana, kojem ovom prilikom želim brz oporavak i dug i sretan život.

Tomislav Mačković
Tomislav Mačković
Rođen u Subotici 1976. godine. Roditelj Nevene i Lazara, odlikovani vatrogasni oficir (vatrogasac dobrovoljac), kuvar. Pisac i novinar, fotoreporter sa jednom izdatom knjigom na bunjevačkoj ikavici pod naslovom "Pripovitke iz života tavankutski Bunjevaca". Saradnik Hrvatskih novina, Riči bunjevačke matice, subotičkih medija... Bavi se ekologijom i izraženi je kosmopolita.