fbpx
spot_img

Drevni dani školstva

 

CCrkva-i-skola--u-Krnjevu-(1)
http://spomenicikulture.org.rs/sr/kulturna-dobra/crkva-brvnara-kola-i-groblje-u-krnjevu

Škola zove!

A gde je to nekad davno mogla da prizove naše pretke? Pa u Krnjevo na primer; u jednoj, sad već malo zametnoj, udolini ovog velikog sela (severno od Velike Plane) nalaze se očuvani spomenici naše duhovnosti i opismenjavanja iz XVIII veka. Dakle, još je trebalo da protekne nekoliko leta pre nego što je i Vuk  otvorio oči na ovom svetu, a ovde se već radilo sa đacima – naime,  prema potvrđenim podacima, u zgradici koju možemo videti pomoću predloženog linka, otvorena je osnovna škola daleke 1779. Godine!

U neposrednoj blizini je nešto starija crkva, posvećena  svetom Georgiju. Vredi obići, pa da makar za praznike ovaj zabačeni kutak ispolji nekadašnju živost, i da naslutimo njegov stari sjaj.

Pogledati i:

http://www.websokak.com/crkvakrnjevo/staracrkva.htm

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.