fbpx
spot_img

Fotografije su autorska dela koja imaju svoju cenu

21. marta članovi “Udruženja Fotoreportera Srbije” – UFOS su se oglasili javnosti sa željom da se čuje glas onih koji komuniciraju fotografijom, i koji i sami veruju da ona govori više od hiljadu reči.  

fotoaparat
foto: castrom-arena.com

“ Osećamo potrebu da vam se obratimo ovim saopštenjem, možda tako javnost postane svesnija našeg prisustva, kada već gledajući svakodnevno naša dela – fotografije – to nije.
 Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da pojedini mediji u Srbiji koji i jesu u najvećoj meri provocirali ovakvu reakciju UFOS-a, jesu kratkoročni projekti pojedinih interesnih grupa koji posluju bez profesionalne etike i dovoljnog budžeta za projekat u koji su se upustili. U takvim projektima ispostavlja se kao sasvim legitimna opcija “preuzimanja” svih fotografija do kojih se može doći pretraživanjem interneta i nelegalnih arhiva fotografija nekih odavno ugašenih novina, bez ikakvog pokušaja da se pre objave stupi u kontakt sa autorom, da se isti potpiše, da mu se plati, te da se ispune elementarna moralna i autorska prava fotografa. Sada mi postavljamo pitanje: da li je zakonski preraditi neko muzičko delo bez saglasnosti kompozitora, koristiti rečenice različitih pisaca, a ne navoditi da je to zapravo citat, ili, brisati sekvence iz već postojećih filmova, kao što neko seče delove fotografije kada je objavljuje potpuno je vadeći iz konteksta u kojem i za koji je nastala, pa zatim ove hibride prodavati kao svoje autorsko delo bez ikakvog objašnjenja? „

Po zakonu, fotografije bez sumnje jesu autorska dela koja nastaju u određenom trenutku sa određenom namenom i u određenim uslovima bivaju data od strane fotografa onome koji je ovo delo poručio, zatražio videvši ga i slično. One se ne smeju kasnije koristiti u komercijalne svrhe, kao ni prikazivati u drugim medijima za koje fotoreporter ne radi, ne sme se narušavati njihov izgled sečenjem i prekadriravanjem. Fotografije nisu besplatno javno dobro dostuno na internetu – one su autorska dela koja imaju svoju cenu.

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".