Poslovni ručak u restoranu Leptir obuhvata: a) neslane šale s gazdom koji deli naš smisao za humor, b) uživanje u domaćoj kuhinji i c) gledanje frajera u odelima, pri čemu Lara iznosi teoriju da ih ona izbegava u širokom luku jer se jaaaako boji vikenda. Jer jao tebi kad frajer skine to odelo i odveže kravatu u subotu ujutro. Nikad ne znaš čeka li te ispod seljačina u trenirci s lancem oko vrata ili nešto mnogo gore.

Usred našeg gromoglasnog smeha ulazi grupa poslovnjaka, a na čelu ON – stasiti, crni muškarac u tamnosivom odelu. Samouveren, seksi i lep. Srećom, tu su i oveći podočnjaci koji spasavaju situaciju, inače bi bio prelep. Čini se da je i na njega prešla naša euforija jer se smeši kao da smo stari znanci pa dok prolazi pored nas i odlazi u zadnji deo restorana kao neka manekenka na pisti, pozdravlja me slatko i glasno. Dobro da i poljubac nije poslao fotografima na kraju te imaginarne piste. Moji prijatelji nisu slepi, štaviše, snimaju situaciju bolje od paparaco tima, a Lara je na tren spremna da odbaci i teoriju o frajerima u odelima i samo me urotnički ispod glasa pita: „Ko ti je taj Benisio del Toro?“

Kao da ja znam odgovor. Znam samo to da su iskre odmah frcnule, a da je ovo film, kladim se da bi ta veza s Benisijem bila malo uzbudljivije napisana i da ne bi godinama ostala na blentavim osmesima i nespretnim pozdravima, kao da se uopšte poznajemo. Ali kad se nekome tako od srca nasmeješ i počneš da ga pozdravljaš, ne možeš da se odjednom praviš da ga ne vidiš i okreneš glavu na drugu stranu. Godinama ga nisam videla, firma se u međuvremenu preselila na drugu lokaciju, čak sam ga gotovo i zaboravila, kao i pravog Benisija, koji je valjda uzeo dugu glumačku pauzu, kad jedne večeri na ulazu u bioskop ugledam poznato lice. Ali ovaj put nema osmeha, samo podočnjaci i odelo (a čak je bila subota :), a kako bi i bilo kada iza njega korača neka plavušica u strogom kostimu a la Helga (guglajte seriju „Alo, alo“).

Nisam ljubomorna, jer u međuvremenu sam i ja našla svog Brusa Vilisa kojem super stoje odela, nego mi nije jasno kako se neki parovi uopšte nađu i zaljube kad je iz aviona vidljivo da ne idu jedno uz drugo. Srećom, isto je pitanje mučilo i stručnjaka za ljubav i antropološkinju Helen Fišer koja se zapitala kako se i zašto zaljubljujemo baš u određenu osobu, a na 6,9999 milijardi smo otporni i ne bismo se s njima ni u šta upustili ni na pustom ostrvu.

Pa nije valjda da se to događa bez nekog razloga, iz ćefa, i da je bogu toliko dosadno pa bez veze kombinuje neke ljude tek toliko da vidi šta će iz tog eksperimenta ispasti. Kako bi došla do pravih odgovora, anketirala je 39.013 devojaka i frajera u potrazi za partnerom na dejting portalu Match.com i napisala i svoju petu knjigu Anatomija ljubavi.

Rezultat je manje romantičan, a više pragmatičan jer ispada da o tome najviše odlučuje biohemija. Tačnije, dva polna hormona – testosteron, oksitocin i dva neurotransmitera – serotonin i dopamin. Dakle, u zavisnosti od hemijskog miksa koji se proizvodi u našem mozgu, u delu koji se zove ventralni tegmentum i gde se nalazi sistem za nagrađivanje, strah, volju, uživanje, opsesiju, motivaciju, euforiju, ali i depresiju, svi možemo da se svrstamo u četiri tipa karaktera – avanturisti, direktori, diplomate i graditelji. Nešto slično tvrdili su i stari Grci kad su govorili o četiri tipa ličnosti – sangvinik, melanholik, pragmatik i kolerik, samo sada imamo bolje mikroskope, ankete i magnetske rezonance i, naravno, selebritije pomoću kojih možemo objasniti ovu komplikovanu shemu. A cilj romantične ljubavi samo je jedan – naći što boljeg partnera s kojim bismo mogli stvoriti „jedinstvenu individuu“. Evo šta kaže ljubavna jednačina, ko se najbolje s kim slaže, kako i zašto.

Graditelj na serotoninu

Znate već kako deluje serotonin – uz hormon sreće i zadovoljstva odjednom vam sve postaje super, cool ste i druželjubivi, čvrsto stojite na zemlji, metodični ste, možda i religiozni, oprezni, ali ne i strašljivi. Volite osećaj privrženosti, dom i veliku porodicu. Za vas su u staroj Grčkoj govorili da ste zlatna sredina, a danas vam govore da ste stub društva. Vaše mane? Hm, možda jedino to što ste toliko dobri i uravnoteženi da ponekad možete da budete dosadnjikavi (i da vas vole samo vaše mame). Slavni primeri: princ Vilijam i Kejt, Petar Grašo i Danijela Martinović, Sandra Bulok i 28,6% svetske populacije. Izbegavajte avanturiste u širokom luku, a ako se zaljubite u graditelja, šanse da ćete doživeti pedesetu godišnjicu veze nisu male. Čestitamo!

Avanturista na dopaminu

Energija, kreativnost, spontanost, nezavisnost, sklonost riziku, novom, avanturama, opasna znatiželja teku vašim venama u jednakoj meri kao i dopamin, neurotransmiter zaslužan za osećaj raspoloženja (ono za što Gobac kaže osećam se high), a koji igra veliku ulogu pri lečenju Parkinsonove bolesti i šizofrenije. Neki oboleli bi, naime, posle terapije znali da prokockaju celo bogatstvo i prevare partnera sa prvim koji naiđe. Nuspojave, dakle, naslućujete i sami. Ako spadate u ovaj tip, dići ćete sidro i nestati čim vam postane dosadno ili predvidljivo bez objašnjenja. Najbolje se slažete sa avanturistom, ali šanse da ćete dugo potrajati nisu velike. Bez frke, lako ćete naći novog partnera jer takvih kao što ste vi ima 26% na celom svetu. Slavni primeri: Džud Lo i Sijena Miler, Ričard Barton i Elizabet Tejlor, Nikolas Sarkozi i Karla Bruni, princ Hari. Dobro da nije bio prvorođeni, ili?

Direktor na testosteronu

Šta nam čini hormon zaslužan za formiranje polnih organa i muževnih obeležja najbolje pokazuju istraživanja. Kada su testosteron ubrizgali neodlučnim ženama, postale su hrabrije, odlučnije i agresivnije. A možete misliti šta onda čini osobama koje su odmalena izložene većoj koncentraciji testosterona – izuzetno su usredsređene na jedan cilj, direktne, stroge i pragmatične. Nedostaci? Manjak empatije, skepticizma, emotivna hladnoća. Slavni primeri: Havijer Bardem i Penelope Kruz, Angela Merkel… Direktori se najbolje slažu sa nežnim sekretaricama, pardon diplomatama, a ne sa direktorima. Možda i zato što na svetu ima samo 9,7% direktorki, a 24,8% direktora. Hm, u želji da ima više direktorki, zanemarimo ovo pravilo pa kud puklo da puklo.

Diplomata na estrogen

Ako ste se kao beba kupali u estrogenskoj kupki, mozak vam je strukturisan tako da poput najsenzibilnijeg stabla intuitivno od najmanjih detalja i informacija može da stvori veću sliku i razvije neviđenu empatiju prema sagovorniku. OK, shvatili ste da govorimo o savršenstvu zvanom klasična žena. U prevodu – vi ste idealista sa velikom maštom, sanjar, imate sjajne socijalne veštine, izvrstan ste govornik i diplomata. Dosledni ste sebi, šarmantni i emotivni. Na svetu ovom tipu pripada 35,8 žena i 20,4% muškaraca, među kojima su emotivci Kris Martin i Bil Klinton. Mane su vam sklonost ka melanholiji i to što ponekad sumnjate u sebe. Najbolje se slažete sa direktorima koji će vam pozajmiti malo svoje čvrstine. Ili zašto ne, možda sa ličnom injekcijom testosterona, pa da vidimo u koga ćete se onda zaljubiti.

Naravno da niko nije samo jedan tip. Često ispadne da ste, recimo, diplomata sa crtama direktora ili avanturiste, a ponekad su u vašoj krvi zastupljene sve tri ili četiri strane. Ako želite da saznate više o svom tipu ličnosti, testirajte se na stranici helenfisher.com. Ja već jesam. Još da mi je testirati i tog Benisija, gde bi mi bio kraj.

Diplomata + diplomata

Gvinet Paltrou i Kris Martin

Ona ima višak estrogena, a ima ga i on. Prognoze: vaša veza je super, ali bi je mogla snaći velika dosada. I bi tako…

Direktor + diplomata

Havijer Bardem i Penelope Kruz

U ovom slučaju suprotnosti ne samo da se privlače nego se i izvrsno dopunjuju, a šanse za uspeh su velike.

Graditelj + graditelj

Petar Grašo i Danijela

Ako je verovati knjizi Anatomija ljubavi, veza između dva graditelja ima najveću šansu da doživi pedesetu godišnjicu. Pa kome onda treba venčanje!

Avanturista + avanturista

Sijena Miler i Džud Lo

Istraživanja i praksa su, u njihovom slučaju, nekoliko puta dokazali da su ove veze strastvene, ali ne traju dugo. Naš savet: nađite sebi diplomatu, a izbegavajte direktora.

Izvor: menshealth.rs