fbpx
spot_img

Милан Матијевић – човек са два срца у грудима

ВЕТЕРАН НАЈАГИЛНИЈИ

Краљица спортова у Централној Србији испраћа се, дочекује и прославља активно, прво 2. јануара јубиларном педесетом „Новогодишњом  атлетском трком Мрсаћ 2020” и дест дана касније  по десети пут стартовао је „Новогодишњи ибарски крос” у Краљеву, којом су атлетичари Србије и региона утрачали у прославу  Српске нове године. У пет стартних трка у безброј дисциплина младих и ветерана учествовало је преко стотинак такмичара. Организатори Атлетски клуб и Спортски савез Краљева обезбедиле су за најбоље победничке пехаре и медаље, а за ветреране учесничке медаље.

Место одржавања Новогодишњег кроса већ друг годину за редом је у предивном амбијенту на Руској плажи Еколошког парка Рибница између сасатавака реке Ибар и Рибнице и ресторана „Куће сећања”. Новогодишњи крос је измештен из центра града због реконструкције градског атлетског стадиона. Већ сада, после земаљаних и бетонских радова на левој страни Ибра наслућује се здање које видимо као најмодернију и најепшу атлетску Арену у региону.

„Уз помоћ Атлетског клуба Краљево и Спортског савеза града Краљева одржавамо већ другу спортску манифестацију у овој години. После трке у Мрсаћу другог јануара, данас одржавамо Новогодишњу трку у Рибници. То показује жељу младих људи који воде Атлетски клуб и Спортски савез, да промовишу спорт и да привуку што је могуће већи број младих људи да се баве спортом на аматерској основи, без било каквих финансиских срестава. Ми ћемо првим лепим данима наставити реконструкцију атлетског стадиона у Краљеву. Преостали су још радови на асфалтирању након чега следи постављање тартана, зашто је потрбно већи број  сунчаних дана без падавина и реконструкција трибина, чиме ће бити употпуњена реконструкција. Очекујемо да ћемо све радове завршити до краја године“, рекао је за „Показивач” Предраг Терзић градоначелник Краљева.

„Показивач“ је извештавао са Осмог новогодишњег Ибарског кроса Атлетског клуба Краљево. Некада су да подестимо на овом кросу били редовни учесници и атлетичари из Крагујевца, атлетских клубова Раднички и Партизан. О прекинутој традицији специфичне прославе српске Нове године попричали смо са учесницима ветеранима којима зима није ушла у коске, а године им нису препрека и имају снаге да се организују и пропагирају „краљицу спортова”. Данас на кросу из Крагујевца учествују само рекреативци.

Ове 2020. године најстарији учесник трке ветерана који је самлео два круга стазе од 800 метра без проблема је осамдесет шестогодишњи Милан Матијевић, доктор наука у струци, почасни преседник АК Краљево, прослављени шпринтер, градоначелник Краљева  и тренутно најпопуларнији Краљевчанин о ког се отимају колеге из свих медија.

 

Милан је рођени Крагујевчанин. Родитељи су му живели у Старој колонији у Крагујевцу, отац радио у Војно-техничком заводу. Добио је премештај у Краљево, али при пресељењу већ на малој станици у Крагујевцу мајка је добила трудове и Милан се родио у Крагујевцу, али одмах одшпринтао у Краљево. Цео животни век провео је у Краљеву. Атлетску стазу нашао је са дванаест година и није се одвајао од ње. Сећа се дружења са Крагујевчанима са кросева, митинга, уличних трка, првенстава Србије и Југославије.

 

„На нашем кросу учествују сви узрасти: од малих пионира до ветерана, а њих рангирамо по европским правилима. АК Краљево некада Металац (променио је име због престанка интересовања Фабрике вагона за спорт) имао  je са атлетским клубовима и атлетичарима Крагујевца пријатељске и у једном периоду братске односе. Посебно ДТВ Партизан који је од почетка оснивања имао веома широку базу. Са оснивачем и првим тренером  Бранком Ђорђевићем Ћураном, са којим сам трчао заједно за време студија у Скопљу. Ја сам трчао у дисциплини 400 метара, а Бранко тада на 1 500 метара за Работнички. У Работнички је Бранко дошао као познати атлетичар из АК Раднички. Мојим повратком у Краљево 1963. године по завршетку студија наше дружење са факултета и атлетске стазе претворили смо у дружење наша два клуба Металца и Партизана“, присећао се господин Матијевић.

Личним ангажовањем подигао је посрнули клуб, био тренер, такмичар, који је започео изградњу Атлетског стадиона, председник свог клуба, али и  Атлетског Савеза Србије Југославије. Није запоставио ни своју струку, магистрирао је и дипломирао на државном Универзитету у Скопљу. Енергију спортисте преноси и у пословне и политичке кругове, радио је као директор Робне куће „Београд” у Краљеву, Дрвног комбината „Јасен”, био запажени стручњак у регионалниј привредној комори, председник градске владе, потпредседник краљевачке општине. Пензију није схватио као шансу да млађа покољена упозна са историјским вредностима са подручја Краљева и активан је у Друштву за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула” и у Друштву економиста.  Солунцима у славу написао је књиге „Краљевачки споменици”, Краљевачке кафане, Колоније, очекујемо и нова издања о железници…

„У другој сам половини девете деценије и мене радује да не морам данас као 63. године све сам да радим! Окупио сам људе око себе, сада клуб ради у континуитету. Мене је заменио Милош Симовић атлетичар који је био студентски и сениорски репрезентативац Србије, уз услов да му помажем.  Мислим да је много добро што смо данас поводом Српске Нове године организовали крос  по чему је Краљево постало јединствено. Посебно ме радује што сам успео да окупим једну млађу екипу, која је данас са успехом водила ово такмичење и знам да се улажу напори да организацију дигнемо на виши ниво. Већ смо договорили са господином градоначелником Терзићем да направимо заједнички Организациони одбор за идућу годину. Овај терен у  Еко парку на ушћу двеју река је идеалан за крос. Ушли смо у другу фазу обнове атлетског стадиона. Стадион је изграђен 1984. године по мојој замисли. Онда смо га урадили са шест стаза.  Знате, сада је наш стадион олимписких размера, са осам стаза и налази се у центру града. Врстан стручњак архитекта Александар Спајић из Сремске Митровице  је пројектант и дивно је уобличио и оживео моје замисли. Пројектант је био атлетски тренер, љубав и струка су нам биле водиље. Догађања на стадиону можете пратити и са корзоа. Ми смо пренели надлежност реконструкције стадиона и помоћних терена  на град Краљево, који заједно са Министарством за омладину и спорт обезбедило средства и врше надзор. Пажљиво прате радове, заменели су извођача радова. До овог тренутка смо средили терен, заменили  канализацију, водоводну и електро инсталацију. Преко зиме очекујемо завршење послова ентеријера и на пролеће постављање тартан стазе и опремање сале. Морам да напоменем да смо конкурисали поново за организацију Балканског првенства и да смо добили термин. Са тим адутом вршићемо притисак на надлежне органе да све радове завршимо до јула месеца“, открио нам је планове др Милан Матијевић, човек са два срца у грудима као рекоше његови суграђани.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.