fbpx
spot_img

Milosavljević: Imamo odgovornost da se pokažemo u što boljem svetlu na Svetskom prvenstvu

Član stručnog štaba reprezentacije Srbije Žikica Milosavljević izjavio je da nacionalni tim ima odgovornost prema rukometu u našoj zemlji da se pokaže u najboljem svetlu na Svetskom prvenstvu, koje će 11. do 29. januara biti održano u Švedskoj i Poljskoj.

Srbija će na Svetskom prvenstvu igrati u Katovicama protiv Alžira, Katara i Nemačka. Naša selekcija će prvi meč odigrati u petak od 20:30 protiv Alžira.

Žikica Milosavljević na klupi selekcije Srbije
Žikica Milosavljević na klupi selekcije Srbije

„Idemo korak po korak, ali gledamo više i dalje ciljeve! To je način da pristupimo svakoj utakmici na jedinstven i poseban način. Tako smo ih pripremali i tako ih predstavljamo igračima. Ipak, to ne znači da analiza potencijalnih protivnika u drugom krugu već sada nije napravljena jer kada krene prvenstvo, vremena je jako malo, a naša je obaveza da ništa ne prepustimo slučaju“, rekao je Milosavljević.

On je istakao da naša selekcija ima dovoljno vremena da se pripremi za prvi meč na SP.

„Koristimo poslednje trenutke da treninzi budu usmereni na taktičku pripremu, na upoznavanje sa objektima, atmosferom. Važno je da osetimo dvoranu i da ‘doteramo’ formu da početak bude na pravi način. Prve utakmice na prvenstvu su jako teške, ja to najbolje znam! Bez obzira na to ko vam je protivnik, siguran sam da trema postoji, ali ćemo je iskoristiti da nam bude vetar u leđa“, dodao je nekadašnji srpski rukometaš.

Milosavljević je dodao da su pripremne utakmice sa Švedskom dosta značile srpskim rukometašima na polju samopouzdanja i pozitivnog ulaska u takmičarski ritam.

„Ako hoćemo da se približimo svetskom vrhu, moramo da igramo sa najboljima i u odnosu na njih pravimo strategiju, taktiku i sagledamo gde smo. Rezultat koji smo ostvarili je nešto što nije došlo od pre mesec dana. To je nešto što gradimo od kada je došao Toni Đerona. Stvorila se realna osnova za neka očekivanja. Međutim, efekat na samopouzdanje je primaran, dok je stručnom štabu omogućeno da sagleda šta je još potrebno da uradimo da ovo postane standard“, objasnio je Milosavljević.

On je rekao da bi naši rukometaši trebalo da ostanu na zemlji posle trijumfa protiv Švedske, koja je aktuelni evropski šampion.

„Poznavajući naš narod i igrajući mnogo prvenstava i takvih utakmica, morao sam da reagujem u jednom trenutku što i jeste moja uloga u ovom timu da njima kažem da ono što je do sada bilo iznenađenje, sada postaje normalno. Takvi protivnici kao što su Francuska, Slovenija, Švedska se pobeđuju, ali u tome treba ostati sveden, miran, čvrsto na zemlji“, istakao je Milosavljević.

On je naveo da su srpski rukometaši svesni svoje odgovornosti uoči starta SP.

„Neće biti ni malo lako igrati jedno veliko takmičenje, ali mislim da su igrači svesni svoje odgovornosti. Rukometna javnost i javnost u Srbiji uopšte s pravom veruju u ovu generaciju koja postepeno stasava u ekipu spremnu za velika dela. Jedino što je za realizaciju toga potrebno vreme“, rekao je član stručnog štaba srpske reprezentacije.

Milosavljević je izjavio da tranzicija od desnog krila do trenera pored terena nije bila laka.

„Svaki put kada odem na trening i kada ih vidim u toj divnoj atmosferi poželim da sam i dalje na terenu sa njima!

Najsvežiji primer za to je utakmica protiv Švedske. Mislim da sam ih samo jednom pobedio u karijeri, u borbi za medalju 1996. Posle toga sam svaki put od Šveđana izgubio i bilo je divno gledati momke kako ostvaruju taj dobar rezultat.

Sada je uloga malo drugačija, sada je na meni da njihove specifičnosti usmerim da budu za dobrobit tima, ali od momaka dobijam maksimalno poštovanje, ali ono što je najbitnije jeste da ga na najvećem mogućem nivou pružaju jedan drugom“, zaključio je Milosavljević.

Izvor: rts. rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.