fbpx
spot_img

Tijana Milojević – Snoubording

Fri.. ili Free.. :)

Takav smo narod, uvek se žalimo bez obzira na pruženo. Jer vodimo se time: uvek može još!
(to je ono što ja ne koristim samo kada je reč o ishrani, ko me zna skapiraće)
Dakle, mi smo nezadovoljna nacija. Ako je leto i četrdeset stepeni u hladu, setićemo se zime. A ako je pak obrnuto, setićemo se leta i kukati kad će biti malo toplije..

Ovakav uvod je sasvim običan, beznačajan baš. Ali sada, na ovih četrdeset i par stepeni u hladu, dolazi osvežavajuća priča. Malo da vas rashladim dragi čitaoci..

Koliko ste upoznati sa zimskim sportovima? Da li ste ikada se oprobali u nekom od njih a da nisu to klasično sankanje, skijanje, možda klizanje? Da li ste ljubitelj ekstremnosti? Volite li snouboarding?

U osnovi daska je sastavljena od drveta, najčešće od bukve ili topole, a ponekad i od brezovine. Drvena osnova je smeštena između dva ili više slojeva stakloplasta, čiji izbor omogućava postizanje željene krutosti daske i otpora na uvijanje. Podlogu daske čini polietilen, po pravilu voskom zasićen u obradi, što omogućava glatko klizanje po snegu. Ivice daske čine metalna ljeziva čija oštrina dozvoljava kretanje po ledu kao i hvatanje oštrih krivina.
Skijanje na dasci je zimski planinskisport koji uključuje spuštanje niz padinu pokrivenu snegom na dasci koja je privezana za noge takmičara. Daska je prosečno dugačka 155 cm, široka oko 28 cm, i debela oko 1 cm. Stručno se naziva snoubord, lizgalo, ili daska za skijanje, dok najkorišćeniji naziv na planini je jednostavno daska, s obzirom da se tamo na sneg podrazumeva.
Snoubording, kao zimska razonoda na snegu, nastala je 1960-ih godina u Sjedinjenim američkim državama.
U ovom sportu postoje tri glavna stila: Freeride, Freestyle i Freecarve, dok u svakom od njih postoje određene varijacije u zavisnosti od opreme koja se koristi i terena na kojima se vozi.
Postoje i razne varijacije koje uključuju bording na pesku, bording sa helihopterom, kite bording itd.


Freestyle

Snowboarderi koji žele da sve i svašta, kao što samo ime i kaže. Daska koja se koristi je direkciona, oblikovana sa dužim nosom i repom radi lakših okreta. Freestyle je fokusiran na skokove, trikove, klizanje niz rejlove, halfpajp-ove. Veliki broj skijališta (za sada nažalost samo inostranih) prave i održavaju snowboard parkove isključivo za ovaj stil vožnje sa rejlovima, halpajpovima i skakaonicama.

Oprema se sastoji od mekanih čizama i relativno kraćom lako upravljivom daskom.

Tehnički Freestyle – Vožnja napred i nazad unutar halfpajpa, izvodeći komplikovane okrete u snowparku.

Freeride

Freerideri većinu vremena provedu prizemljeni. Ovaj stil ujedno je i najkorišćeniji i drugačije se naziva „Vožnja po svim terenima“. Freeride se ujedno i smatra najpoželjnijim stilom vožnje za početnike. Kao i freestyle, za freeride se koriste meke čizme.

Za ovaj stil vožnje daske su relativno duže i više direkcione u svome obliku.

 

Freecarve / Alpine

Freecarve stil vožnje je fokusiran na brzinu, karving i trke. Često nazivan kao alpine, freecarving privlači one koji traže brzinu i izvodi se na tvrdo utabanim stazamai fokusira se na karving zaokretima. U ovom stilu nema skokova i klizanja po rejlovima.

Napomenuću za kraj ovog članka samo jedan od najbolje kotiranih klubova što se tiče zimskih sportova i prvenstveno snouboarding, a to je kragujevački klub pod imenom Aggressive Brothers Crew ili ABC.

Tijana Milojević
Tijana Milojević
Rođena sam u Kragujevcu 1995. godine. Od ranog detinjstva me je svašta nešto interesovalo, jedino sam se pisanju uvek vraćala. Sigurna u sebe. Svoja na svom. Osobine koje me najviše krase su emotivnost i kreativnost. U svakoj sitnici vidim nešto kreativno i svaki predmet poželim da oživim. Moj moto je: Živi danas kao da je poslednji dan i uvek daj sve od sebe!