fbpx
spot_img

Najduži dan u godini

Utorak, 30. jun, je bio najduži dan u godini zbog dodavanja prestupne sekunde koja je poslednji put dodata 2012. godine.

Ove godine će jun trajati sekundu duže tako što će prestupna sekunda biti dodata u ponoć između 30. juna i 1. jula. Prestupna sekunda, za razliku od prestupne godine, može da bude i pozitivna i negativna, ali do sada još nikada nije oduzeta, a dodata je 25 puta.
Produžavanje dana za jednu sekundu omogućava usklađivanje standarnog vremena na zemlji sa atomskim časovnicima, a prvi put je uvedeno 1972. godine. Kada ne bi bilo prestupne sekunde, standarno i atomsko vreme bi se sve više razlikovali jedno od drugog zbog usporavanja Zemljine rotacije.

Usklađivanje časovnika i precizno merenje dužine dana, kao i uvođenje prestupne sekunde, posebno je važno za kompjuterske, telekomunikacijske i navigacione sisteme koji zahtevaju preciznost. Poslednji put kada je dan bio duži za jednu sekundu, u junu 2012. godine, neki od sistema nisu bili dobro pripremljeni što je dovelo do problema u radu servera, kompjuterskih programa pa čak i do odlaganja više od 400 avionskih letova u Australiji. Nadamo se da će ovogodišnje produženje dana proći bez neželjenih posledica, jer svaka sekunda je važna.

Izvor: Elementarijum

Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".