fbpx
spot_img

NDF: Naše bašte u vrtićima širom Srbije: Male “laboratorije” za decu pune novih otkrića

Bašte za decu kriju potpuno novi svet pun otkrićaistraživanja i kreativnosti. Sađenje semena i praćenje njegovog rasta, obrada zemlje i ubiranje plodova su sve aktivnosti u kojima dete može učestvovati i time steći neke nove veštine. Pored toga, dete lakše usvaja zdrave navike u ishrani kada razume kako nastaje voće i povrće i koje su njihove koristi.

Imajući u vidu da kvalitet prehrambenih navika dece iz godine u godinu opada, Fondacija Novak Đoković je u saradnji sa stručnjacima i nutricionistima, kreirala program “Azbuka dobrih navika” koji pomaže deci od predškolskog uzrasta da prirodno usvoje zdrave navike u ishrani.

Ključan deo programa je uspostavljanje i održavanje “Dobrih bašti” u vrtićima širom Srbije zajedno sa vaspitačima i našim mališanima.

Naš model "Dobre bašte" za decu u vrtićima ih na interaktivan i zanimljiv način uči celokupnom procesu baštovanstva, organske proizvodnje i zdravim navikama u ishrani.

Naš model “Dobre bašte” za decu u vrtićima ih na interaktivan i zanimljiv način uči celokupnom procesu baštovanstva, organske proizvodnje i zdravim navikama u ishrani.

Ove bašte imaju ulogu “laboratorija“, gde deca imaju priliku da uče o prirodi, prirodnim procesima i potrebama voća, povrća i drugih biljaka kako bi rasle i davale plodove. “Dobre bašte” se uspostavljaju prema principima organske proizvodnje, tako da se plodovi na kraju koriste tokom kulinarskih radionica koje organizujemo za roditelje, vaspitače i decu, sa ciljem da deci prikažemo na koji način su priroda i ishrana povezani.

Luk, tikvice, jagode, spanać, krompir su samo neke od zdravih namernica koja deca u našim baštama uzgajaju uz pomoć vaspitača i u čijim plodovima posle zajedno uživaju.

U okviru programa “Azbuka dobrih navika” organizujemo i posebne obuke za vaspitače za rad sa decom u baštama, kako bi ih na što bolji i interaktivniji način uveli u taj novi svet, a i preneli svoje znanje ostalim kolegama i saradnicima. Na taj način obezbeđujemo održivost našeg programa i gradimo zajednicu koja neguje zdrave navike u ishrani.

Do sada smo uspostavili naše bašte za decu u 7 vrtića u Beogradu, Svilajncu, Ubu, Jagodini i Pećincima.

Nažalost, trenutna pandemija korona virusa je usporila dalji razvoj našeg programa, ali naš tim nastavlja da prilagođava rad svim novim izazovima. Ukoliko želite da podržite uspostavljanje “Dobrih bašti” i u drugim vrtićima širom Srbije, možete nam se pridružiti putem ovog linka.

U okviru programa "Azbuka dobrih navika" organizujemo i posebne obuke za vaspitače za rad sa decom u baštama

U okviru programa “Azbuka dobrih navika” organizujemo i posebne obuke za vaspitače za rad sa decom u baštama.

Zašto treba uključiti decu u baštovanstvo?

Imajući u vidu da deca u ranom uzrastu i razvoju poseduju najveće kapacitete za učenje, a da kontakt sa prirodom, boravak napolju i uzgajanje biljaka pozitivno utiče na celokupno zdravlje, razlozi za uključivanje dece u baštovanstvo su brojni. Naša saradnica na programu “Azbuka dobrih navika”, Vesna Zečević je za vas izdvojila par najvažnijih:

  • Baštovanstvo podstiče aktivaciju čula i razvoj motorike kod dece

U bašti deca osim što dodiruju zemlju, koriste razne alatke i semena, uočavaju razlike između biljaka,  osećaju različite mirise i čuju zvuke raznih insekata. Interakcija dece sa prirodom koja ih okružuje podstiče njihov saznajni proces. Igranje zemljom, lopaticama i koficama sa vodom, kopanje, sađenje, zalivanje, čupanje korova stimuliše pokrete, tela, posebno ruku i šaka. Ove aktivnosti razvijaju motoriku, a vlastita iskustva decu uče šta je teško – lako, malo-veliko, glatko-hrapavo, hladno-toplo ili suvo – vlažno.

  • Deca kroz igru posmatraju i uče o prirodnim procesima

Deca vole da pomažu, posmatraju i uče. Od momenta kada poseju prvo seme, sa neizmernom znatiželjom pratiće rast biljaka, cvetanje, formiranje i sazrevanje plodova. Imaće bezbroj pitanja i tako će učiti o prirodnim procesima. Saznaće značaj insekata i glista za biljke i shvatiće da je u prirodi sve povezano. Upoređivanje rasta biljaka i veličine plodova, brojanje semena, plodova ili latica na cveću, su deci zanimljive igre, dok je prepoznavanje biljaka na osnovu izgleda i imena odlična igra memorije.

Razlozi za uključivanje dece u baštovanstvo su brojni.

Razlozi za uključivanje dece u baštovanstvo su brojni.

  • Stiču odgovornost, strpljenje i svest o značaju zaštite životne sredine

Anagažovanjem u bašti deca će brzo naučiti da moraju biti strpljivi i odgovorni, dok čekaju da seme proklija, da njihova biljka poraste i da da prve plodove. Naučiće da je potrebno redovno zalivanje, čišćenje od korova i okopavanje, da biljke treba da imaju dovoljno sunca i da čekaju da seme preraste u biljku. Brzo će shvatiti zašto je važno brinuti o životnoj sredini i planeti zemlji. To je i prilika da nauče šta su, štetočine, pesticidi, zagađenje i reciklaža.

  • Stiču samopouzdanje i zdrave navike u ishrani

Sadnja i nega biljaka, berba povrća i voća, čišćenje povrća i uključivanje dece u pripremi hrane od biljaka u čijem su gajenju učestvovala, sigurno će rezultirati željom da probaju i konzumiraju hranu koju su pripremili. Rado će grickati povrće i voće koji su sami zasadili i gajili. To je najbolji način da shvate važnost zdrave hrane i pravilne ishrane.

  • Korisna porodična aktivnost i kreativna igra u vrtićima

Rad u bašti može biti porodična tradicija koja okuplja celu porodicu svake godine u isto vreme. Roditelji i deca,  provešće kvalitetno vreme u timskom radu, a kasnije svi učestvovati u pripremi hrane, što je u današnje vreme retkost. Studije su pokazale da baštovanstvo poboljšava raspoloženje i ima pozitivne efekte na zdravlje i kvalitet života odraslih i dece.

Naše bašte za decu se uspostavljaju u vrtićima prema principima organske proizvodnje, tako da se plodovi na kraju koriste tokom kulinarskih radionica koje organizujemo za roditelje, vaspitače i decu.

Naše bašte za decu se uspostavljaju u vrtićima prema principima organske proizvodnje, tako da se plodovi na kraju koriste tokom kulinarskih radionica koje organizujemo za roditelje, vaspitače i decu.

Jedan od osnovnih uslova za pravilan razvoj svakog deteta je uravnotežena i adekvatna ishrana.  Zato putem programa “Azbuka dobrih navika” radimo na usvajanju dobrih navika u ishrani u predškolskom uzrastu, u vrtiću i kod kuće, uključivanjem svih ciljnih grupa čiji je zajednički cilj sveobuhvatan i celovit razvoj deteta. Ukoliko želite da što više vrtića u Srbiji dobije svoje “Dobre bašte” možete podržati naš rad putem ovog linka.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.