fbpx
spot_img

Neda Gavrić: Ono što nisi znala o ljubavi…

Od prve reči, od prvog koraka, svi su ti pričali da je ljubav lepa. Lepa, nežna i svemoguća.
Ona sve to zaista i jeste ali ti nisu rekli ono najvažnije o njoj, ono čega u njoj najviše ima, a to je bol.

Bol, praštanje, odricanje. Rastavljanje pa sastavljanje po hiljadu puta. Pa sve tako ispočetka. Koliko puta zaceli ranu, isto toliko puta je svežu posoli, otkine krastu koja prokrvari. Nekad nas nauči i to da melem i lek imaju svoje kontradiktornosti kao i nuspojave. Ono što leči može i te kako da zaboli, isto tako ono što boli može posle da izleči, za navek. Kada nam je lepo i kada smo srećni mi smo tada prosto srećni i prosto nam je lepo, svima isto. Ali kada smo nesrećni ili tužni, svi smo nesrećni i tužni na različite načine. Shodno tome, tuga je svakako jača emocija i jedina emocija koja svojom jačinom i dubinom traži od nas da razmišljamo, da svodimo račune sami sa sobom. Da se menjamo, padamo, ustajemo i izvlačimo pouke.

Ljubav boli, da. I to ti niko sigurno nije rekao, kao ni meni, sve dok i sama nije upravo nas zabolela.

Ali to je ljubav, ona ne traži žrtvu u smislu dokaza da znamo nositi sav njen teret. Ona nas tako uči da u tome nismo sebični, trvdoglavi, posesivni i zahtevni. Ona od nas traži da naša sloboda podrazumeva i slobodu drugog čoveka.

I da. Nju ne tražimo unaokolo. U nekom drugom. Imamo je u sebi ili ne. Ako je imamo, mi zapravo žudimo da je sa nekim podelimo a ne da je nekom oduzmemo. Zato ne tražimo ljubav, noseći je u sebi, pustimo da ona pronađe nas. TEK KADA LJUBAV NAĐE LJUBAV, ONDA JE LJUBAV.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Neda Gavrić
Neda Gavrić
Rođena u Banja Luci 1980. godine. Objavila tri zbirke poezije. Sav prihod od prodaje knjiga poklonjen je Udruženjima roditelja dece sa posebnim potrebama. Dobitnik Vidovdanske povelje za humanost, očuvanje tradicije i kulture svog naroda. Učesnik je mnogih Međunarodnih festivala, kako u regionu tako i širom Evrope. Njene pesme su se našle u par domaćih antologija i nekoliko evropskih. Pesme su prevođene na nemački, engleski, turski, rumunski, ruski...Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Živi, radi i stvara u Parizu, gde je od skoro i član " Pesnika pariskog okruga".