fbpx
spot_img

Privilegija kraljeva i deo srpske tradicije – sokolarstvo

Sokolarstvo je lov pomoću ptica grabljivica i dresiranje ptica za lov. Ova stara disciplina rasprostranjena je u svetu, a zainteresovanih ima i u našoj zemlji. Svojevrsnom predstavom sa pticama grabljivicama upoznali su se i posetioci Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Najbrži je živi stvor na planeti. Loveći plen, isključivo u letu, soko dostiže brzinu i do 350 kilometara na sat. Svoje umeće u rukama vrhunskog sokolara vetruška kao najmlađa iz roda sokolova pokazuje i pred najmlađom publikom koja se ne plaši grabljivica.

Sokolar Hani Girgis, istakao je da je sokolarstvo umetnost i daleko od obične dresure, jer je potrebno poverenje čoveka i ptice da lakše dođu do plena.

Nastalo u Aziji i dugo samo privilegija kraljeva, sokolarstvo je bilo deo i srpske istorije. Đerekari, sokolari monasi, su nekada plaćali danak Turcima dresiranim pticama grabljivicama. Danas sokolarstvo štiti i Unesko kao najhumaniji način lova.

„Ovo je jako bitno za našu naciju, ne samo kao istorija jer oni ipak moraju znati šta su naši preci radili i šta se do dan danas radi sa pticama grabljivicama i isto tako jako bitno štititi ptice grabljivice jer su one strogo zaštićene vrste“, istakao je Hani Girgis.

Svoje umeće pokazale su i sove Bart i Alba. Noćni predatori danju vide sedam puta bolje nego ljudi, a zahvaljujući antenama za eko lokaciju love i plen koji ne vide. Slove i za damske ptice jer su ih nekada u lovu koristile dvorske dame, potpuno bezbedno.

„Povrede se uglavnom dešavaju greškom sokolara, ptice grabljivice nikad ne greše, one su savršena bića“, kaže Hani Girgis, sokolar.

Poznati srpski sokolar popularizuje i takozvanu biološku zaštitu jer se na prirodan način pomoću grabljivica kontrolišu vrste poput golubova, vrana, i čvoraka posebno na aerodromima, ali i za čuvanje useva na poljoprivrednim dobrima.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.