fbpx
spot_img

Kako izbor boje može uticati na uspeh Vašeg poslovanja? – Psihologija boje

Boja ima ogroman uticaj na naše stavove i emocije. Kada naše oči uoče boju, one komuniciraju sa delom mozga poznatim kao hipotalamus, koji nazad šalje niz sigrnala do hipofaze, do endokrilnog sistema, a zatim stitne zležde. Štitne žležde signaliziraju oslobađanje hormona koji uzrokuju promenu raspolozenja, emocija i ponašanja.

Nedavna studija je pokazala da prilagođavanje boja, između ostalih elementata, može povećati konverziju za čak 24% !

Zaključak je : Odaberite prave boje i pobedili ste.

Psihologija boje je nauka o tome kako boja utiče na ljudsko ponašanje. Psihologija boje zapravo je grana šireg polja psihologije ponašanja. Dovoljno je reći da je to prilično komplikovano polje. Neki skeptici čak odbacuju celo polje psihologije boja zbog poteškoća u testiranju teorija. Ali samo to nije razlog da se odbaci dubok i nesporan efekat koji boja ima na ljude.

Postoje ključne činjenice teorije boja koje su nesporne. U klasičnoj studiji o boji u recenziranom članku časopisa, Satiendra Singh je utvrdila da je potrebno samo 90 sekundi da kupac stekne mišljenje o proizvodu. I, 62-90% te interakcije je određeno samo bojom proizvoda.

Psihologija boja je obavezno područje za proučavanje vođa, upravnika kancelarija, arhitekata, vrtlarara, kuvara, dizajnera proizvoda, dizajnera ambalaže, vlasnika prodavnica, pa čak i budućih roditelja koji farbaju vrtić za novi dolazak! Boja je kritična. Naš uspeh zavisi od toga kako koristimo boju.

Psihologija boja je obavezno područje za proučavanje vođa, upravnika kancelarija, arhitekata, vrtlarara, kuvara, dizajnera proizvoda, dizajnera ambalaže, vlasnika prodavnica, pa čak i budućih roditelja koji farbaju vrtić za novi dolazak! Boja je kritična. Naš uspeh zavisi od toga kako koristimo boju.

Koju boju treba da koristim?

Usmerimo se na naš kontekst. S obzirom da je boja sveprisutna, moramo da razumemo gde treba da koristite ove savete za boje. Ovaj članak govori o upotrebi boja u dizajnu veb stranica. Konkretno, govorimo o šemi boja veb stranice, koja uključuje nijansu grafike heroja, tip naslova, obrube, pozadine, dugmad i iskačuće prozore.

Izbor boja je komplikovana stvar. Morate ih koristiti na pravi način, u pravo vreme, sa pravom publikom i u pravu svrhu.

Na primer, ako prodajete živahne kuće za skakanje – one stvari u kojima se deca igraju – ne želite da koristite crnu veb lokaciju. Primer, NinjaJump.com.

Source

Žene ne vole sivu, narandžastu i braon boju. Vole plavu, ljubičastu i zelenu. Dok ne vole ljubičastu, narandžastu i braon boju. Muškarci vole plavu, zelenu i crnu.

Koritite plavu kako bi probudili poverenje u korisnicima.

Plava je s razlogom jedna od najčešće korišćenih boja. Mnogi ljudi vole plavo.

Pročitajte literaturu o plavom i naići ćete na poruke poput:

 • Plava boja je boja poverenja, mira, reda i odanosti
 • Plava je boja korporativna boja i kaže: „Smiri se. . . verujte i verujte mi. . . imajte poverenja u ono što govorim! “
 • Plava u pamet priziva osećanja smirenosti i spokoja. Često se opisuje kao mirno, spokojno, sigurno i uredno.

Mnoge velike kompanije poput Facebook, Linked In, Twitter koriste plavu iz ovog razloga.

MEĐUTIM, NE KORISTITE PLAVU U OVOM SLUČAJU.

Iako je plava uglavnom svestrana sjajna boja, nikada je ne bi trebalo koristiti za bilo šta što je povezano sa hranom. Istraživači su koristili plave ploče kako bi uspešno sprečili ljude da jedu više. Evoluciona teorija sugeriše da je plava boja povezana sa otrovom. Plave hrane nema baš mnogo – borovnice i šljive samo što je ne prekrivaju. Stoga nikada ne koristite plavu boju ako prodajete gurmanske stvari.

Evo još par zanimljvih stvari o drugim bojama:

 1. Žuta je boja upozorenja. Stoga se žuta boja koristi za znakove upozorenja, saobraćajnu signalizaciju i znakove mokrog poda. Čini se onda čudnim da neki psiholozi u boji žutu boju proglašavaju bojom sreće. Business Insider izveštava da „brendovi koriste žutu boju kako bi pokazali da su zabavni i prijateljski raspoloženi“. Postoji šansa da žuta može sugerisati zaigranost. Međutim, s obzirom da žuta boja stimuliše centar za uzbuđenje mozga, osećaj zaigranosti može biti jednostavno stanje povećanih emocija i odgovora, a ne baš puka radost.
 2. Zelena je idealna za ekološke proizvode i proizvode na otvorenom.Možda najintuitivnija veza u prirodi je zelena – boja spolja, ekološki, prirode i okoline. Zelena je u osnovi hromatski simbol same prirode.Pored prilično očigledne sugestivnosti na otvorenom, zelena je takođe boja koja može poboljšati kreativnost. Označena kao „zeleni efekat“, jedna recenzirana studija pokazala je da su učesnici imali više naleta kreativnosti kada im je predstavljen blic zelene boje za razliku od bilo koje druge boje.Ako fokus vašeg veb sajta ima bilo kakve veze sa prirodom, životnom sredinom, organskim proizvodima ili otvorenim prostorom, zelena bi trebala biti vaša odabrana boja.
 3. Narandžasta je zabavna boja koja može stvoriti osećaj žurbe ili impulsa. Pozitivna strana narandžaste je što se može koristiti kao „zabavna“ boja. Prema nekima, narandža pomaže u „podsticanju fizičke aktivnosti, takmičenja i samopouzdanja“. To je možda razlog zašto narandžasto koriste sportski timovi i dečiji proizvodi
 4. Crna daje otisak vrednosti i luksuza. što je tamniji ton, to je više luksa, kaže naša unutrašnja psihologija boja. Crna boja takođe može biti povezana sa elegancijom, sofisticiranošću i snagom, što je upravo ono što luksuzni dizajneri i vrhunske veb lokacije za e-trgovinu žele da osećate.

Ovo su naše preporuke na šta trebate da se fokusirate kada kreirate nešto vizuelno:

  • Testirajte nekoliko boja. Uprkos onome što neki mogu reći, ne postoji prava boja za tekst ili dugme za konverziju. Isprobajte zeleno, ljubičasto ili žuto dugme. Istražite prednosti šeme crne pozadine u odnosu na belu pozadinu. Otkrijte šta najbolje odgovara vašoj publici i vašem proizvodu.
  • Ne prepustite izbor boja samo vašem dizajneru. Boja je pitanje konverzije, a ne samo pitanje „Oh, izgleda dobro“. Estetika boja nije sve. Efekti konverzije boja su važni! Trebali biste biti aktivno uključeni u odabir boja odredišnih stranica kako biste poboljšali konverzije.
  • Izbegavajte preopterećenje bojom. Sad ćete izaći i obojiti nešto. Ali ne preterujte. Zapamtite moju poslednju poentu. Stavio sam ga na zadnje sa razlogom. Bela je boja, a trebalo bi da bude i vaša BFF boja. Vladajte svojim entuzijazmom u boji sa puno bele boje. Previše boja može stvoriti osećaj zabune.

Ukoliko želite da saznate više o ovoj temi, ili sarađujete sa nama, možete nas kontaktirati.

Nikola Simić
Nikola Simićhttps://slavstudio.com
Nikola Simic je osnivač Slav Studio, digitalne agencije za web dizajn, SEO optimizaciju i grafički dizajn.Sa preko 5 godina iskustva i poznavanjem programskih jezika poput PHP, Java, NodeJS, AngluarJS, NodeJS, HTML, CSS, MySQL.Hardcore Linux korisnik.Stalno izučava nove tehnologije i voli da čita.