fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Parodontopatija(parodontoza)

Posle karijesa parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje. Čak 90% stanovništva ima neki oblik parodontopatije. Počinje postepeno gotovo neprimetno, najčešće bez tegoba i bolova. Može da traje godinama pa i decenijama, a karakteriše je progresivno propadanje svih struktura koje zub drže u kosti.

aponia-dental-center.com
aponia-dental-center.com

Parodontopatiju izaziva dentalni plak koga 80% čine mikroorganizmi to jest bakterije, ali za nastanak su odgovorni i mnogi drugi  faktori, kao što su: čvrste zubne naslage (kamenac i konkrementi), neadkvatno urađeni ispuni i protetske nadoknade, traumatski kontakti, karijes, ostaci hrane, nepravilnost građe potpornih tkiva. Značajne su i neke opšte bolesti (diabetes) kao i genetska predispozicija.

Parodontopatija se ispoljava krvarenjem i upalom desni, prisustvom zubnog kamenca i konkremenata, neprijatnim zadahom, prisustvom parodontalnih džepova, povlačenjem desni i ogolićavanjem vratova i korenova zuba, pomeranjem zuba, a u završnoj fazi klaćenjem i ispadanjem zuba.

 

dentalcareclinic.com.au
dentalcareclinic.com.au

Lečenje parodontopatije je kompleksno i dugotrajno. Uspeh zavisi od motivacije pacijenta i njegove spremnosti na saradnju. Preduslov uspešnog lečenja je uspostavljenje adekvatne oralne higijene, a to ponekad znači drastično menjanje higijenskih navika pacijenta (tehnika pranja zuba, upotreba konca i rastvora za ispiranje usta). Značaj oralne higijene je ogroman jer se njom eliminiše glavni uzročni faktor a to je zubni plak. Bez adekvatne oralne higijene nema uspešnog lečenja parodontopatije!

 

U zavisnosti od stadijuma, ovoj bolesti pristupamo na više načina: konzervativno, hirurški, protetski ili kombinovano.

U početnoj fazi to podrazumeva uklanjanje čvrstih zubnih naslaga i dentalnog plaka ultrazvučnim aparatom, a potom poliranje zuba četkicama i gumicama sa abrazivnim pastama. Zatim se (ukoliko je potrebno) vrši zamena neodgovarajućih ispuna, protetskih radova, kiretaža parodontalnih džepova, tuširanje, upotreba antibiotika a u odmakloj fazi pristupa se hirurškoj intervenciji.

Hirurškom inervencijom postiže se dobar pristup parodontalnom džepu ,kako bi bilo omogućeno potpuno uklanjanje patološki izmenjenog tkiva. U slučajevima težih koštanih razaranja defekte nadoknađujemo veštačkom kosti u obliku granula.

PARODONTOPATIJA JE OBOLJENJE KOJE SE NE MOŽE IZLEČITI VEČ SAMO USPORITI.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)