fbpx
spot_img

Video igre: Shadow of the Tomb Raider

Prije 22 godine britanski studio Core Design predstavio nam je Laru Croft, lijepu englesku arheologinju britkog uma i atletske građe. Ta famozna pljačkašica grobova ubrzo je stekla status kultne gaming ikone, a neke od svojih brojnih života provela je i na filmskom platnu. Unatoč tome što je u svoja dva desetljeća postojanja gospođica Croft promijenila nekoliko developera i izdavača, svaki od njih ostao je vjeran originalu. Čak je i Tomb Raider iz 2013. isprva prizemljenu i naivnu Laru do kraja avanture preobrazio u opaku borkinju i žestoku tragačicu za istinom s kojom smo se već otprije bili navikli družiti.

U ovom završnom poglavlju trilogije, Lara će svoj status legendarne heroine okaljati potrebom da se osveti militarističkoj organizaciji naziva Trinity, odgovornoj za preranu smrt njezinog oca. S obzirom na to da Lara očigledno nije tip žene koja svoj plan osvete tretira kao jelo koje se servira hladno, obuzetost tom idejom pomutit će joj razum pa će tako zbog svojih nepromišljenih postupaka pasti u očima mnogih igrača.

O kakvoj je igri ovdje riječ?
Shadow of the Tomb Raider akcijska je avantura koja nam u najmanje 15 sati nastoji prikazati posljednje poglavlje trilogije o životu i pustolovinama Lare Croft kakvu smo upoznali 2013. godine. Ovo singleplayer iskustvo poluotvorenog svijeta vodi nas u Srednju i Sjevernu Ameriku kako bismo svjedočili Larinom nastojanju da spriječi apokalipsu koju je prethodno uzrokovala svojim sebičnim i nesmotrenim postupcima.

Naime, nekoliko mjeseci nakon događaja kojima smo svjedočili u Rise of the Tomb Raider naslovu, Lara Croft i njen vjerni suputnik Jonah opremaju se za još jednu smrtonosnu pustolovinu na koju su ih usmjerila uputstva i bilješke lorda Crofta. No, naspram prethodne avanture, njihova se istraga isprva nužno ne veže za traženje mitskih artefakata i lokacija gdje su isti skriveni već se oni namjeravaju obračunati s Pedrom Dominguezom, čelnikom visokog vijeća Trinity reda. Da je Pedro vođa Trinityja doznaju sasvim slučajno.

S obzirom na to da se Lara i ranije sukobljavala sa spomenutom paravojnom organizacijom zbog njihovih upitnih akcija i pretenzija, a ponajviše jer ju tišti misao da su baš oni odgovorni za njezino izgubljeno djetinjstvo, mlada arheologinja u ovu misiju ulijeće s ciljem da ih porazi. Larin put osvete odvodi nju i njenog prijatelja u Meksiko gdje se krije majanski bodež, artefakt za kojim Trinity traga već neko vrijeme. Budući da se Lara ranije dočepala mjesta gdje se bodež nalazi, ona iskorištava priliku te ga unatoč raznim apokaliptičnim upozorenjima bez razmišljanja uzima i time započinje majanska apokalipsa koja sa sobom povlači masivne kataklizme.

Larin put osvete odvodi nju i njenog prijatelja u Meksiko gdje se krije majanski bodež koji usput ima moć prizivanja kataklizme.

Bez obzira na to što Larin narcisoidan karakter u početku odbija prihvatiti gorku istinu da je upravo njezina nepromišljenost rezultirala smrtima brojnih nevinih ljudi, njezin vječni kompanjon Jonah uspijeva prijeći preko njenih mana u namjeri da zajedničkim snagama dospiju do drugog dijela zagonetke koji bi trebao zaustaviti nemile događaje nadolazeće apokalipse. Iako je njegova pomoć više moralne prirode jer igra uvijek nekako uspijeva pronaći način da ga odvoji od Lare, njihovo bezgranično poštovanje i prijateljstvo kojeg oslikava svaka zajednička scena daju nam do znanja da Lara zapravo nikada nije sama.

Iznad prijateljstva i nekih akrobatskih animacija koji se protežu kroz cijelu trilogiju, Shadow of the Tomb Raider također je sačuvao i tri stupa na kojima počiva ova franšiza, ali i Larino stablo vještina. Prije svega, treba istaknuti žalosnu ironiju na kojoj se temelji prva glavna značajka gameplaya u ovom poglavlju Larina života. Konkretno, razvojni tim kreirao je dosad najmračniju Laru Croft, međutim, čini se kao da se scenarist i dizajner levela nisu mogli dogovoriti kako bi to trebalo izgledati pa je svatko odlučio ostati pri svom. Jednostavnije rečeno, mlada pljačkašica grobova prikazana je kao indiferentni ubojica kojem nitko nije ni do koljena, no svejedno radije zaobilazi neprijatelja ili pak mu se prikrada te ga rješava bez mnogo akcije. Dakako, igra vas ne tjera da budete poslušni robot level dizajna, no po raštrkanom položaju neprijatelja jasno se vidi da im je to bila namjera.

Igra vas ne tjera da budete poslušni robot, no okoliš je dizajniran tako da biste situacije rješavali automatizirano.

Iako su stealth dionice u ovom dijelu znatno više dorađenije naspram jalovih pokušaja šuljanja u prethodnim naslovima, ni ovoga puta to nije odrađeno sa stilom. Svakako, Lara ima više izbora da iznenadi neprijatelja s leđa; primjerice, lako se stopi sa žbunjem na zidu ili pak čučeći u travi, no može svog protivnika nadmudriti i odozgora, to jest skakanjem po drveću ili hodanjem po krovovima. Također, blato u kojem se povremeno okupa čini je manje vidljivom, a svako ubojstvo žrtvu pretvori u nijemu sardinu koja ne može ni alarmirati najbližeg suborca.

Oni koji smatraju da je stealth pristup igranju kreiran za kukavice mogu se veseliti malom arsenalu oružja kojeg Lara posjeduje još od početka. Dakle, osim njenog zaštitnog oružja, što se ovdje prema žaljenju mnogih odnosi na luk i strijelu, a ne na dva pištolja, gospođica Croft posjeduje samo jedan pištolj, pušku i sačmaricu. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke koje ne treba posebno objašnjavati, no vrijedi spomenuti kako ovoga puta može ispaljivati i vatrene metke, ako ste je voljni naučiti. Osim gorućih metaka Lara posjeduje i goruće strijele koje imaju isti učinak na neprijatelja, zatim one s eksplozivnim dodatkom, te strijele natopljene narkotikom koje u neprijatelju pobuđuju želju da isprazni vlastiti šaržer po svemu i ničemu.

Stealth je preporučeni način rješavanja situacija, ali ne i jedini.

S obzirom na to da suparničke trupe ili pak divlje zvijeri ne vrebaju na svakih 100 metara, Lara se u miru može posvetiti svojoj ljubavi prema arheologiji. Srećom za njezine istomišljenike, Shadow of the Tomb Raider pretežno je fokusiran na istraživanje predivnih lokacija Srednje i Sjeverne Amerike te otkrivanju tajni njihovih grobnica. Dobra strana ove igre jest da nikome ne nameće poduku iz povijesti o drevnim artefaktima, odnosno svaki predmet koji Lara pokupi direktno je spremljen u njen inventory kojem možete pristupiti bilo kada.

Nadalje, treba istaknuti kako je ovom naslovu dodan i sustav ronjenja. Naravno, ovaj interesantan, no naizgled nepotreban segment viđali smo i ranije. Međutim, izgleda kako je Lara ovoga puta zapravo uzela neke poduke iz te sportske i rekreacijske djelatnosti. Drugim riječima, Lara više nije ograničena na prostor i dubinu nekog vodenog predjela. Prednost tog izbora jest interakcija s morskim bićima, makar ona bila negativne naravi, te novi izvor resursa, u prvom redu bilja koje Lara ne koristi samo za zdravlje već joj određeni sastojci, pod uvjetom da ih nauči koristiti, istančaju različita osjetila potrebna za preživljavanje u džungli, ali i tijekom sukoba.

Lara više nije ograničena na prostor i dubinu nekog vodenog predjela.

Treba spomenuti i pohvaliti vjerojatno najzanimljiviji dio Tomb Raider igara – puzzle segmente. Nije pretjerano reći da su zagonetke na Larinom glavnom putu, ali i usputnim grobnicama teže i u skladu s time bolje i pametnije osmišljene nego u prijašnja dva naslova. Čini mi se kao da pljačkanje grobnica ili, bolje rečeno, pronalaženje njihovih misterioznih spisa nikada nije bilo zabavnije. Napose u usporedbi s rješavanjem dosadnih zadataka na koje bi vas nagovorili nasumični stanovnici.

S obzirom na to da se Shadow of the Tomb Raider nije osobito iskazao po pitanju priče, a i na nekim elementima gameplaya bi se dalo poraditi, možemo reći da najveća pohvala ovom dijelu stiže s tehničke strane. Premda Lara vjerojatno neće pokupiti Zlatnog Dabra za najljepšu igru godine, nemoguće je ne diviti se predivnoj prirodi i drevnim ljudskim tvorevinama koje nas okružuju. Također, bio bi grijeh ne spomenuti soundtrack koji bespogovorno sadrži najdirljivije skladbe koje se odlično stapaju s Larinim emocijama ili pak situacijama u kojima se zatekla, te na svoj jedinstveni način nastoje igrača oprostiti od ove trilogije.

Gledano u cjelini, šanse za to da Shadow of the Tomb Raider pokupi nagradu ili barem nominaciju za igru godine prilično su male i labave, no to ne znači da bi posljednju avanturu Larine izvorne priče valjalo zaobići. Upravo suprotno! Iako vas ova igra možda neće pretjerano očarati svojom pričom, mogla bi vas zainteresirati svojim izborom gameplay mehanika, a po svemu sudeći zadivit će vas svojim grafičkim ljepotama. Ako ništa, Lara Croft nikada nije zvučala ili izgledala bolje nego u društvu britanske glumice Camille Luddington.

Izvor: hcl.hr

 

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.