13. Decembra 2018. | 05:17
Početna / Otvorena vrata / Ugovoreni brakovi i dalje postoje, a devojčice prodaju za 1.000 evra

Ugovoreni brakovi i dalje postoje, a devojčice prodaju za 1.000 evra

Nedavno je u Novom Bečeju održana tribina “Rani brakovi i nasilje nad ženama u Srbiji” koja je pokrenula temu o kojoj u Srbiji malo govori ili čak ćuti, piše Nedeljnik.

Pod izgovorom roditelja da poštuju tradiciju, devojčice u Srbiji neretko su žrtve trgovine ljudima, a vrlo često i žrtve seksualnog nasilja.

 

Brakovi se dogovaraju kada devojčice napune 12-13 godina, a roditelji ih prodaju za 1.000 evra ili manje. Do 16. godine većina njih bude prodata znatno starijim muškarcima.

Aktivistkinja i novinarka Nevena Subotić rekla je da te devojčice prva seksualna iskustva imaju sa osobom koju prvi put vide i koje su starije od njih, snažnije i ne mogu da im se odupru.

“Postaju žrtve seksualnog nasilja i zbog situacije u kojoj su postanu robovi domaćinstva u kome su se našle i život im se svede na brigu o deci koju vrlo brzo dobiju, i o kući u kojoj žive”, kazala je Nevena Subotić.

Kako prenosi informativni portal 021.rs devojčice se još u detinjstvu uče u porodici da moraju da slučaju muža predstavljajući im sve kao deo tradicije.

“Devojčice se vaspitavaju tako da misle da tako treba i mora da bude i već sa 12 godina krene potraga za kupcem. Treba raditi na edukaciji i na tome da se ova tradicija prekine, da devojčice, devojke same imaju pravo da odluče kada i da li će se udavati i za koga”, kazala je Pava Novakov Čabrilovski, koodinatorka za romska prava u Pančevu.

Vesna Čerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej kazala je da je važno je da se državne institucije aktivnije uključe i da učestvuju u celom procesu pomoći devojčicama, a njih treba edukovati.

“Možda bi trebalo povećati i kazne roditeljima koji prodaju svoju decu. Takođe, traba raditi i sa decom u nižim razredima škole, već u četvrtom-petom razredu”, kazala je Vesna Čerimović.

Organizatori tribine su Udruženje Roma Novi Bečej i Fondacija 021.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.