14. Oktobra 2019. | 18:17
Početna / Magazin / Moba u Tavankutu

Moba u Tavankutu

 

foto: Tomislav  Tošo Mačković

Selo Tavankut nalazi se uz samu srpsko-mađarsku granicu, na petnaest kilometara od Subotice. Selo je veoma razuđeno, stanovništvo se većinom bavi voćarstvom kao jednom od naj profitabilnijih grana privrede.

Međutim Tavankut poseduje i obiluje nečim autentičnim za ove krajeve, to su salaši. Mnogi su napušteni i kao takvi prepušteni na milost i nemilost lopovima, koji odnose sve šta im padne šaka. Upravo iz navedenog razloga predsednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Matija Gubec”, gospodin Ladislav Suknović koji inače vodi brigu i o etno salašu “Balažević” koji posećuju gosti iz Srbije i inostranstva najviše kada se održavaju manifestacije posvećene slami , koja služi kao materijal za izradu  slika od slame i drugih remek dela.

Jučerašnji dan je bio pravi prolećni u našem selu, na jednom od salaša se orila pesma i složno radilo . Meštani Tavankuta i okolnih mesta okupili su se da srede prostor oko “Orluškovog salaša” koji se nalazi pod zaštitom države i koji na inicijativu g. Suknovića uskoro treba da postane drugi po redu etno salaš na teritoriji Tavankuta.

Udaljen svega 500 metara od autoputa Subotica -Sombor ovaj salaš će u najskorije vreme u prijatnom ambijentu moći da ugosti sve one koji požele da svrate i osete ono za čim mnogi u današnje vreme vape-to je potpuni mir i tišina.

foto:Tomislav Tošo Mačković

Da nije usamljen u svom naumu g. Suknoviću su juče dokazali mnogi prisutni na ni malo lakom poslu raskrčivanja šume i šiblja , posebna draž je bila ta što su na mobu pristigli i Suknovićevi drugari koji su sa njim pohađali Osnovnu školu “Matija Gubec” u Tavankutu.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Tomislav Mačković

Tomislav Mačković
Rođen u Subotici 1976. godine. Oženjen i otac dvoje dece. Po činu vatrogasni oficir, nosilac ordena "ZLATNI KRST ZA POSEBNE ZASLUGE". Hobi mu je ekologija i pisanje kratkih priča i novela. Piše na ikavici tekstove i pripovetke. Piše za Subotičke novine, najstariji list u Subotici (120 godina), Rič matice pri Bunjevačkoj nacionalnoj manjini i za "Hrvatske novine" pri Hrvatskoj nacionalnoj manjini.