20. Novembra 2019. | 22:38
Početna / Magazin / Montažna ili zidana kuća?

Montažna ili zidana kuća?

Da li se više isplati montažna kuća ili zidana kuće od cigle, dilema je mnogih koji planiraju svoj novi krov nad glavom.

Ljudi starijeg kova najpre se odlučuju za savet po kom je bez dileme stara gradnja najisplativija i najdugovečnija. Međutim, mladi danas gledaju kako da sa što manje novca i na što brži i jednostavniji način dođu do svog prvog doma. Oni se pre opredeljuju za montažne kuće koje mogu biti gotove u periodu od nedelju do mesec dana, u zavisnosti od kvadrature.

koliko košta kuća u srbiji

 

Na ovu večitu dilemu odgovara sagovornik portala Telegraf, diplomirani inženjer Maričić Vladan:

– Za izgradnju montažne kuće potrebno je oko 30 dana u varijanti „ključ u ruke“ i sa izgradnjom temelja. Radovi na klasičnoj kući traju najmanje godinu, a neretko se dešava da se radovi „protegnu“ i na nekoliko godina.

Rupa bez dna“ i „ako neko priča sam sa sobom ili je lud ili gradi kuću“ su izreke nastale zbog para koje je potrebno uložiti u izgradnju betonske kuće, kao i zbog radova koji „nateraju“ čoveka da „izgubi“ razum.

Pročitajte i  Dragačevski sabor trubača poziva Trampa, Putina i Si Đinpinga u Guču: “Zaboravite na ratove, atomsko i hemijsko oružje… ovde smo svi veseli i jednaki”

Kad u „prodavnici kuća“ izaberete onu koja vama odgovara po strukturi, funkcionalnosti i lepoti, neće se menjati iznos novca koji vam je potreban kako biste počeli u njoj da živite.

Montažna kuća
Montažna kuća

– Kad se kupci odluče za kuću, radovi nakon dobijanja potrebnih dozvola mogu da počnu već posle 15-ak dana. Za dobijanje dozvola zajedno sa projektovanjem treba oko mesec, mesec i po dana – naveo je Maričić Vladan, diplomirani inženjer.

Svakako da je cena, pored kvaliteta, bitan faktor koji određuje da li će budući vlasnici kuća izabrati klasičnu ili montažnu. Mi smo, iz tog razloga, izvršili poređenje cena za kuće od oko 150 kvadrata.

Naime, materijal koji je potreban za izgradnju klasične kuće navedene kvadrature koštaće otprilike oko 7.500 evra (to se odnosi samo na spoljašnje radove).

1. Građevinski blok – potrebno je oko 7000 komada. Cena bloka je 0,3 evra, što je ukupno 2100 evra.

Pročitajte i  Napravite sami preparate protiv komaraca: Prirodno, bezbedno, efikasno, jeftino

2. Cigla – potrebno je od 3000 do 5000 komada. Cena cigle je 0,08 evra, što je najviše 400 evra.

3. Gvožđe – potrebno je od 80 do 100 kg po m³. Cena gvožđa je 250 evra po m², što je ukupno 2500 evra.

4. Pesak – potrebno je 20 m³. Cena peska je 11.5 evra po m³, što je ukupno 230 evra.

5. Kreč i cement – potrebno je od 6 do 8 tona. Cena je 100 evra po toni, što je ukupno 800 evra.

6. Krov – potrebno je oko 175 m² krovnog pokrivača. Cena crepa je 0,6 evra po komadu, što je ukupno 1440 evra.

koliko košta kuća u srbiji

Majstori koji rade na izgradnji kuće traže da im se plati između 150 i 500 evra po metru kvadratnom. Ako imate sreće pa dogovorite najnižu cenu, za 150 metara kvadratnih potrebno vam je 22.500 evra.

Nakon ovih „grubih radova“ potrebno je uvesti struju, vodu, okrečiti, postaviti parket, sanitarije, stolariju, grejanje, a to su i najskuplji i najkomplikovaniji radovi u kući.

Pročitajte i  Revija naših venčanica iz 19. veka u Vašingtonu: Jedinstven prikaz srpske tradicije u oblačenju kroz paralelu između prošlosti i sadašnjosti

Na dosadašnjih 30.000 evra potrebno je dodati najmanje još 20.000, te je za klasičnu kuću potrebno izdvojiti najmanje 50.000 evra i to pod uslovom da se odlučite za najjeftinije varijante.

Montažna kuća od oko 150 kvadrata, po principu ključ u ruke, košta između 39.000 i 55.000 evra. Kuća može da poseduje i garažu, ukoliko se sami za to odlučite.

– Cena montažnih kuća se kreće do 370 evra po kvadratu, a svakako da ima i jeftinijih.

Montažna kuća
Montažna kuća

Garancija na konstruktivnu stabilnost kuće, što podrazumeva krov i zidove kuće je 30 godina, a na zanatske radove pod koje spadaju molerski radovi, lepljenje pločica, vodovod i kanalizacija, kao i električne instalacije, garancija je dve godine – objasnio je Maričić.

Montažna i klasična kuća imaju svojih prednosti i mana, te od vas zavisi koju ćete od ove dve opcije da izaberete.

Izvor: telegraf.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.