22. Septembra 2018. | 23:16
Početna / Drugo / Nova izdanja I.K. “Arte” iz Beograda, dva nova dela Predraga Jakšića

Nova izdanja I.K. “Arte” iz Beograda, dva nova dela Predraga Jakšića

Izdavačka kuća “Arte” iz Beograda odavno je zauzela svoje mesto na izdavačkom nebu Srbije i ozbiljnim radom i kvalitetnim odabirom književnika svake godine obraduje čitaoce desetinama kvalitetnih dela. Ovog septembra, nešto najnovije iz “Arte kuhinje”, nova su dela pesnika, dramskog pisca i reditelja Predraga Jakšića koja će se već u bliskom naredom periodu naći pred čitaocima.

Ovoga puta iz Jakšićevog pera dolazi nam zbirka poezije “Škrgut zuba” i prozno delo “Misuri/U ono vreme, zlatno vreme”.

Urednik oba izdanja je Gordana Vlajić.

Kako navodi autor: “Misuri je drama apokalipse odavno odigrane u našoj glavi, glavi koja je postala nesposobna da vidi, da oseti, da shvati bilo šta drugo do trenutnog hedonističkog ispunjenja. U svetu bez vertikale nema ničega sem dece sa željama i odraslih sa neostvarenim snovima. Tu je i mnogo vode i blata, jer su pritoke životu postale jedini život. Drama U ono vreme, zlatno vreme je film u deset slika o izgradnji naftovoda kroz indijanski rezervat, kao parabola o istoriji i sadašnjici Sjedinjenih Američkih Država i svih svetskih “Amerika”. Metafilmska triodrama holivudizacije života i smrti jednog predstavnika vlasti, jednog trgovca špekulanta i jednog čoveka iz naroda. Uz krvave ruke i noževe.”

“Škrgut zuba” je četvrta po redu zbirka pesama Predraga Jakšića, koji nastavlja dalje i dublje poetsko prepoznavanje i “raščišćavanje” pounutrašnjenih civilizacijskih, umetničkih, medijskih i političkih zabluda koje nas okružuju. Škrgut zuba postaje jedini glas zatvorenih očiju, konformističkog ćutanja i kukavičluka koji zajedno proždiru današnjeg čoveka, čineći ga gluvim za stvarne stihove života.

Prva promocija knjiga biće održana 12. oktobra 2017. u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, sa početkom od 19 časova. Na promociji će pored pomenutih knjiga biti promovisana i drama “Nečovek i Nežena” koju je Predrag Jakšić objavio tokom 2016. godine. Odlomke iz knjiga čitaće glumci Teatra Levo iz Beograda.

Predrag Jakšić je pesnik, dramski pisac i filmski stvaratelj. Objavio je drame Oče, naš (2009), Kooperton 1244 (2013) i Nečovek i Nežena (2016). Dramu Misuri napisao je 2012. godine, a dramu U ono vreme, zlatno vreme 2016. godine. Objavio je i zbirke poezije Do trećeg lica množine (2012), Izlaz je izlaz i kad je visoko ili Ne spava sova, gleda (2012) i Haljine okaljane (2015) te knjigu iz filmske teorije Fenomen talačke situacije (2014). Scenarista je i reditelj filmova Pesnik (2013) i Povratak (2016). Član je Udruženja književnika Srbije.

Ne sumnjamo da nam i ovog puta Predrag Jakšić donosi nešto nesvakidašnje, drugačije i van svih klišea, te da će svi koji dođu 12. oktobra u Udruženje književnika Srbije, nesumnjivo prisustvovati sjajnoj književnoj večeri, kao uostalom i svako kome dođu u ruke nova dela ovog stvaraoca. Od strane Predraga Jakšića i I.K. “Arte”, svakako sjajna uvertira pred predstojeći sajam knjiga u Beogradu krajem idućeg meseca.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Borislav Kosanović

Borislav Kosanović
Pesnik i pisac, romantični huligan. Član „Arte“ družine, sa boravištem u Kljajićevu, a živi tamo gde putuje. Večno razapet između Disove tame i Mikine vedrine, svojih omiljenih pesnika, jednako ga inspirišu i Jesenjin i Džim Morison. Konture vedrine mu daju tri stvari istog početnog slova, „Partizan“, pank i poezija, a boje crtežu duše donosi osmeh ćerke Katarine. Sve što piše i stvara čini s nadom da će jednog dana ona biti ponosna na njega.