18. Jula 2019. | 21:27
Početna / Magazin / Obišao je posla sveta ali u ovaj srpski grad nikada nije želeo da dođe: Kralj Aleksandar ga je izbegavao u širokom luku

Obišao je posla sveta ali u ovaj srpski grad nikada nije želeo da dođe: Kralj Aleksandar ga je izbegavao u širokom luku

Prestolonaslednik Aleksandara sa vojvodama i oficirima

Čačani vole da prepričavaju urbanu legendu po kojoj njih nijedna vlast naročito “ne miriše”, a da slična osećanja i oni gaje prema njoj. Kada se pokrene ta tema, osim nekih skorijih političkih događaja, većina pomene i anegdotu vezanu za kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Priča kaže da istorija neslaganja Čačaka i onih na vlasti u državi svoje korene vuče još iz 19. veka. Ovaj grad je svoj najveći procvat doživeo nakon što je Srbija stekla nezavisnost kada Čačak postaje veliki centar za promet poljoprivrednih proizvoda u Zapadnoj Srbiji. Zato možda i ne čudi što su Čačani važili za verne pristalice dinastije Obrenović.

Nakon Majskog prevrata 1903. godine Karađorđevići im to nisu zaboravili…

Kralj Aleksandar I Karađorđević “Ujedinitelj” je od Prvog svetskog rata pa sve do svoje smrti 1934. Čačak posetio samo jednom!

Verovatno se ni to ne bi dogodilo da Stepa Stepanović, junak pređašnjih ratova i veliki srpski vojvoda, svoje penzionerske dane nije provodio baš u ovom gradu – rodnom mestu svoje supruge.

U Beograd je odlazio kad je morao na poziv vrhovnog komandanta i njegovih ratnih saboraca. Vreme je provodio u bašti. Negovao je voće i cveće. Nikome nije odlazio u posetu i retko koga je primao. Voleo je da šeta pored Zapadne Morave po lepom vremenu. Upravo jednog takvog dana, 27. aprila 1929. godine Stepa Stepanović je preminuo.

Sahrana je održana 29. aprila 1929. godine, a njoj je prisustvovao i kralj Aleksandar I Karađorđević kome je ovo bila prva i jedina poseta Čačku.

To je ujedno bio najveći javni skup u Čač­ku između dva svetska rata, kako po bro­ju učesnika, tako i po društvenom ugledu i značaju prisutnih na sahrani.

Izvor: dnevno.rs

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Zoran Todorović

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.