fbpx
spot_img

Ђурдевдански видици у Лужницама


SVI ucesnici 3

Традиционална годишња двадесета Скупштина Удружења српско- румунског пријатељства  „Ризница” одржана је у Дому пријатељства прошле недеље у Лужницама.  Уз одржавања свечане седнице Скупштине одржане су и две значајне традиционалне манифестације, које доприносе ширењу  културних и стваралачких веза  и пријатељстава  Србије и Румуније. Девета српско- румнска сликарска колонија „Ђурдевдански видици” и 23. српско- румнски сусрети пријатељства на тему „Очување старог градитељства као културно – историjског наслеђа”.  Свечана седница биће настављена у Новој Молдавији у Румунији, а завршни део са закључцима биће у Деспотовцу.

 Широм Шумадије налазе се бројне знамености које припадају најразличитијим временским периодима, почев од праисторије па све до наших дана. Оне сведоче о присуству и делатности човека на овим просторима и његовом свеукупном стваралаштву. У подручју Шумадије издвајају се географске и етничке средине, као што су Лепеница, Гружа, Јасница, Космај, Таково и Левач које имају свој културни индетитет и своју препознатљивост.

 Овај простор интезивно живи још од најстарих времена, а посебно у доба средњовековне државе која је овде имала значајно упориште, нарочито од времена када се њено средиште крајем четрнаестог века помера из Рашке ка северу. Посебну улогу има у данима Устанка када постаје средиште у коме се одвијала борба за коначно ослобођење од Турака и успостављање српске државе. Бројни и разноврсни споменици сачувани на овом простору на најбољи начин сведоче о значају Шумадије одувек имала у српској историји.

 „Да ли је довољно сачувано с обзиром на бурну и крваву историју српског народа о томе можемо да дискутујемо, што је сачувано сачувно, а како смо их заштитили и како се друштво и појединци односе према њима такође можемо да се запитамо. Шира стручна дискусија и друштвена и државну акција у заштити ових знаменитости које треба по сваку цену сачувати и на један примеран начин боље презентирати герацијама које долазе“, рекао је у уводном излагању на ову тему Предраг Илић  директор Историjског архива.

  У име домаћина у Новој Молдавији скуп је поздравио Боривој Николић из Румуније и домаћинима уручио поклон, Макету новог грба Удружења српског – румунског удружења Лужнице, рад његове супруге Божице Илић, академске сликарке.000_7965aa

 На иницијативу Удружења „Ризница” и подршку Месне заједнице Лужнице додељена је „Повеља почасног грађанина Лужница” Миодрагу Илићу из Темишвара правном саветнику Темишварске еперхије за изузетно прегаоцу сарадње и пријатељства Србије и Румуние и човеку који здушно помаже село Лужнице и овај крај Србије.

 „Велики број чланова Ризнице од Зрењанина до Ниша, од Ужица до Деспотовца окупио се данас  и престављају интелекуалну и културну колевку ризнице. Наши сусрети су често под патронатом амбасаде у Румунији и Савеза Срба у Румунији. Досад смо организовали бројне књижевне вечери и објавили неколико књига. Издвајамо „Антологију откривања Срба” посвећену српској књижевности у Румунији.  Да подсетим да се сликарске колоније одржавају код нас у Темишвару и Плужинама. Ризница жели да подмлади своје чланство. Желимо да је  воде  адвекатни млади људи из сфера културе који су посвећени традицији“, рекао је за „Крагујевачке” Света Маџаревић, председник Удружења.

Ризница је јединствено место у Србији, дом Срба из две земље на месту које се налази на пет километара од географског центра Србије успостављена је веза са 17. том Румунском паралелом. Место где се скупљају ловци, интелектуалци и културни посленици српское националности и једно од три места у Србији где се поносно вијоре заставе Србије и Румуније једна поред друге.

Riznica

                                   Удружења српско- румунског пријатељства  „Ризница”

000_7906a


000_7911a

 

000_7912a

 

000_7913a

000_7914a

 

000_7926b

 

000_7927b

000_7932b

 

000_7933b

000_7939b

000_7941c

 

000_7965aa

000_7966Bozica Ilic a

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.