fbpx
spot_img

10 zabavnih i poučnih dokumentaraca za decu

Da li na internetu stalno tražite emisije i filmove koje su pogodni za decu, zabavni, a koji istovremeno mogu da ih nauče nešto novo? Na pravom ste mestu. Delimo sa vama listu 10 najboljih dokumentaraca za decu.

Pandemija COVID-19 i dalje u velikoj meri utiče na naše živote, pa je razumljivo što tražite više zabavnih i poučnih aktivnosti za decu kod kuće. Budimo iskreni, u ovakim trenucima, vrlo je primamljivo da postavimo decu ispred TV-a kako bismo mogli da se posvetimo i drugim redovnim obavezama. Ali umesto da im puštamo klasične Diznijeve filmove stoti put, zašto im ne bismo pustili dokumentarac koji je pogodan za decu i koji može da ih zabavi, poduči i podstakne interesovanje za neku temu? Pogledajte naših 10 omiljenih dokumentaraca za decu.

  1. March of the Penguins (Marš pingvina)

Dostupan je na Youtube-u i Amazon Prime-u, i „Marš pingvina“ prati carske pingvine u oblasti u kojoj se tradicionalno pare. Dokumentarac sadrži zadivljujuće prikaze Antarktika i uči decu o napornim putovanjima koja ovi pingvini obavljaju svake godine. Pored toga, možete da vidite i preslatke ptiće pingvina.

  1. Growing Up Wild (Odrastanje u divljini)

Deca mogu da pođu na putovanje sa pet super slatkih mladunaca u filmu Odrastanje u divljini.  Odrastanje mladučneta geparda ili šimpanze može ponekada biti teško, i sasvim sigurno će zaokupirati pažnju dece. Odrastanje u divljini je dostupno na Netflix-u.

  1. Elephant (Slon)

Zima se približava, pa zašto ne biste pobegli u pustinju Kalahari u Južnoj Africi? Film Slon dostupan je na Disney+, i u pitanju je divan i neverovatan dokumentarac o prirodi, o putovanju slonova iz njihovog doma u pustinji u travnati raj.  Opasna avantura je pred krdom, a ona uči decu o preuzimanju rizika i suočavanju s pretnjama.

  1. Dolphin Reef (Greben delfina)

Da li je Vaše dete više zainteresovano za okean? Disney+ ima rešenje i za to.. Sa Grebenom delfina, deca će naučiti o životu mladunčeta delfina zvanog Eho i njegove majke. Dok njegova majka pokušava da nauči Eho da preživi, Eho je više zainteresovan za upoznavanje sa svojom sredinom i drugim životinjama.

  1. Imba Means Sing (Imba znači pevati)

Imba znači pevati je dostupan na Amazon Prime, i u pitanju je vedar i radostan film o dečijem horu iz Afrike koji putuje po Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom njihovog 18-mesečnog putovanja, deca iz hora iskusiće sneg i tradicionalnu američku hranu i događaje. Deca ne samo da slušaju prelepe pesme, već i uče o različitim kulturama.

elimo sa vama listu 10 najboljih dokumentaraca za decu.

Delimo sa vama listu 10 najboljih dokumentaraca za decu.

  1. Walking with Dinosaurs (Šetnja sa dinosaurima)

Ovaj prilično stari dokumentarac nije izgubio svoju magiju! Ako deca voli dinosaure, Šetnja sa dinosaurima je obavezna. Serija u šest delova predstavlja rekreaciju mezozoika i pruža deci dobar edukativni pregled života ovih istrebljenih vrsta. Dostupan je na Youtube-u i Amazon Prime-u.

  1. I Am Eleven (Ja imam 11 godina)

Dokumentarac Ja imam 11 godina prati grupu dece širom sveta i prikazuje kakvi su im životi sa 11 godina. Dokumentarac je pogodan za decu sličnih godina, jer grupa dece deli svoje mišljenje o tome kako vide svet. Dostupan je na iTunes-u.

  1. Babies (Bebe)

Dokumentarac Bebe je sličaj filmu Ja imam 11 godina. Film Bebe prikazuje grupu beba i njihove svakodnevne živote širom sveta, i preporučuje se za mlađu decu. Dostupan je na Hulu-u, i pruža prikaz odrastanja dece u različitim delovima sveta.

  1. Jiro Dreams of Sushi (Džiro sanja suši)

Hajde da uvedemo potpuno drugačiju temu – hranu. Nikada nije prerano da podučite decu o pripremi hrane i prehrambenom biznisu. Džiro sanja suši je dostupan na Netflix-u i bavi se životom najkreativnijeg suši-majstora u Japanu kao i njegovih sinova koji rade u njegovoj kuhinji.

  1. What’s on Your Plate? (Šta je na tvom tanjiru?)

Da li ste ikada razmišljali da podučite svoje dete o navikama ishrane i hrani, na zabavan ali poučan način? Film “Šta je na tvom tanjiru?” prati dve 11-godišnje devojčice i njihove razgovore o hrani tokom jedne godine. One intervjuišu aktiviste, distributere i uzgajače, i uče o nutricionizmu. Dostupan je na Amazon Prime-u.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.