fbpx

4. april – totalno pomračenje Meseca

Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) saopštila je da će 4. aprila biti totalno pomračenje Meseca. Ovaj prirodni fenomen moći će da vide stanovnici Severne Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Totalno pomračenje trajaće ukupno 4 minuta i 43 sekunde.

 

 

Mesec nema svoju svetlost, ali sija jer njegovu površinu osvetljavaju sunčevi zraci.

Fenomen potpunog pomračenja Zemljinog prirodnog satelita se događa kada su Sunce, Zemlja i Mesec u istoj ravni (formiraju pravu liniju). Sunce je iza Zemlje, tako da sunčeva svetlost baca Zemljinu senku na Mesec. Tada Zemlja pokriva ceo Mesec (totalno pomračenje) i on dobija crvenkasti odsjaj. Zbog toga se ta pojava često naziva „Crveni Mesec“.

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca je vidljivo na celoj našoj planeti, ali pod uslovom da bude mrak u delu Zemlje u kojem se posmatra taj fenomen.

Pomračenje treba da počne u 12:15 i trajaće do 15:44 po našem vremenu. Totalno pomračenje trajaće ukupno 4 minuta i 43 sekunde.

Naredno potpuno pomračenje Meseca biće 28. septembra 2015. godine.

 

Sunčica Miščević
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".