fbpx
spot_img

5 pravila uspešnog roditeljstva (koja je najteže ispoštovati)

Milion priručnika o roditeljstvu možete pročitati, ali nijedan od njih ne može vam reći sve što je potrebno da znate da biste odgajili dobrog čoveka. Ipak, pet je pravila koja se uvek moraju poštovati.

1. Biti DOSLEDAN roditelj. Uvek. Bez izuzetka. Deca testiraju gde su postavljene granice i dokle im je nešto dozvoljeno.

2. NE je veoma važna reč u vaspitavanju deteta. Uspostavljena pravila se moraju sprovoditi i bez popuštanja na molbe deteta.

3. SAŽALJENJE je put do pakla… Kad jednom popustite, pokazaćete detetu da postoji način da dobije ono što želi. Svaki sledeći put kad kažete NE, dete neće prestati dok ponovo ne popustite.

4. Dete treba da ima obaveze i zadatke u kući. To su jednostavni zadaci, prilagođeni njegovom uzrastu. Ovo je važno zbog sticanja osećaja odgovornosti. Uključite dete u ono što vi radite umesto da mu date zadatke koje će samo raditi. Pohvalite dete kada dobro obavi zadatak.Verovatno će vam i nakon toga hteti pomagati.

5. Dete treba da oseti razočaranje. Štiteći dete od svih životnih nedaća, činimo mu medveđu uslugu. U realnom životu razočaranja su neizbežna. Dete mora da nauči da ne može uvek dobiti ono što želi

Time će naučiti da kontroliše svoje ponašanje i osećaje. To je dobra priprema za suočavanje sa emocionalnim stresovima u stvarnosti.

Izvor: zelenaucionica.com

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.