fbpx
spot_img

5. ŠEKSPIR FESTIVAL 2018: najava i program

Peti put po redu u Srbiji će se održati Šekspir festival sa glavnim i propratnim pozorišnim programom od 28. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu Duško Radović i Akademiji umetnosti Novi SadPublici će biti prikazane savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira, iz SrbijeHrvatske, Kanade, Švajcarske, Nemačke, Grčke i Velike Britanije. Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Program će ove godine po prvi put biti proširen i Šekspirom za Veliku decu. Od 2015. godine Šekspir festival u Srbiji je postao deo međunarodne mreže Šekspir festivala ‒ European Shakespeare Festival Network. Pokrovitelji festivala su: Opština Inđija, MTS Telekom Srbija, UNIQA osiguranje u Srbiji, Autonomna pokrajina Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ove godine očekuju nas zaista iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba. U Q-gents glavni akteri, prerušeni u žene i u savršenom ritmu nam pričaju priču o Dva viteza iz Verone. Ovaj mjuzikl potpisuju braća Q-Brothers, redovni izvođači na njujorškom Brodveju. U Please, continue, suđenje Hamletu za ubisto Poloniusa, vodiće pravi advokati i sudije. Konačnu presudu o njegovoj nevinosti doneće publika. Program će otvoriti predstava Tit Andronik Igora Vuka Torbice, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih dela prošle sezone.

Nikita Milivojević, osnivač i direktor Šekspir festivala

Već petu godinu zaredom Vila Stanković krajem juna meseca postaje Glob teatar, a Dunav se pretvara u Temzu. Gosti iz Indije, Kine, Nemačke, SAD, Irana, Finske, Belgije, Velike Britanije, Belorusije, Turske, Španije, Grčke … sa svih strana sveta, dolaze nam i igraju Šekspira. Sve smo bliži ideji da svih 37 sačuvanih komada bude izvedeno na našoj maloj pozornici a publika iz čitavog okruženja zdušno nam pomaže i učestvuje u ovom jedinstvenom poduhvatu.
Ove godine naš Festival je bogatiji za jedan program više: Šekspir za Veliku decu. Širom sveta Šekspir se takođe igra i za najmlađe gledaoce. U njegovim komadima ponekad ima toliko dečije fantazije da mi se čini da gotovo svaki bi se mogao na određeni način igrati i za decu. Šekspir je uostalom bio i glumac, a za glumce se često kaže da su Velika deca . Svi smo mi u stvari velika deca, a pozorište nas podseća da to ne zaboravimo.
Sa velikom zahvalnošću onima koji su nam pomogli da i ove godine budemo zajedno – dobrodošli na peti Šekspir Festival! Nikita Milivojević, osnivač i direktor Šekspir festivala u Srbiji

GLAVNI Program festivala
 
Cene ulaznica za predstave na Glavnom programu: 900rsd (Čortanovci) i 700rsd (SNP Novi Sad). Početak prodaje ulaznica je utorak, 12. jun 2018. Mesta su numerisana. Prodaja ulaznica se vrši na svim ovlašćenim prodajnim mestima EVENTIMA u Srbiji.
Za sve predstave obezbeđen je ORGANIZOVAN PREVOZ iz Beograda i Novog Sada. Povratna karta za organizovan prevoz se može kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 300rsd. Broj mesta je ograničen!

* U slučaju vremenskih nepogoda predstave Molim, nastavite (Hamlet)Q Gents i Mletački trgovac se izvode u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad), o čemu će na web i fb stranici festivala biti istaknuto obaveštenje na dan izvođenja predstave do 16.30 h.

Četvrtak 28. jun u 20h, SNP Novi Sad, scena Jovan Đorđević – otvaranje festivala!
TIT ANDRONIK
Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska, 2h
Režija: Igor Vuk Torbica
Igraju: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdric, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Milivoj Beader i Robert Budak
Tit Andronik je prva od deset tragedija Šekspira, napisana 1593. odmah nakon njegove prve istorijske tetralogije (tri Henrija VI i Ričard III), i ujedno jedan od Šekspirovih najkontroverznije tretiranih komada. U izvornoj recepciji izuzetno popularan (navodno se bez prekida izvodio 20 godina!), Tit Andronik je od 17. do 20. veka bio gotovo potpuno ignorisan, pre svega, zbog svog krvavog zapleta. Kao da se zapadna civilizacija licemerno htela odreći svoje krvoločne strane u umetničkoj interpretaciji, premda je u istorijskoj stvarnosti tu stranu neprestano i nemilice hranila i razrađivala. Tita Andronika su, tokom tog razdoblja, umanjivali vrednost čak tvrdeći da to nije Šekpsirov komad. Na novi, katarzični susret s Titom Andronikom ta je civilizacija bila spremna tek nakon kataklizme Drugog svetskog rata, kada je duh vremena, po riječima Adorna, slutio da ‘nakon Auschwitza više ne može biti poezije.’
Stoga Tit Andronik. Kao drama o krizi vođe, o njegovoj odsutnosti; kao svedočanstvo o generacijskom sukobu, o slepoj ambiciji starijih koji (čak i doslovno) proždiru vlastitu djecu, o mladima koji gube bitku sa stvarnošću radi vlastite pasivnosti i kratkovidosti; i, možda najviše, kao poligon za ispitivanje trivijalnosti zla, danas tako akutno prisutnog. Ansambl ZeKaeMa prihvata se ovog izazova s Igorom Vukom Torbicom kao rediteljem i Katarinom Pejović kao dramaturgom, u potrazi za drugačijim pogledima koja ovaj kompleksni komad nudi, u potrazi za novim pogledima na pitanja kojih se bojimo i ne želimo u njih gledati, a svesni smo da su nam od presudne važnosti.
Petak, 29. jun u 20h, Vila Stanković, Čortanovci*
MOLIM, NASTAVITE (Hamlet)
Dreams Come True (Ženeva, Švajcarska), Le Phénix scène nationale de Valenciennes (Francuska), Huis a/d Werf (Holandija), Théâtre du GRÜ (Švajcarska), 2h 20′ sa dve pauze
Koncept: Roger Bernat & Yan Duyvendak
Igraju: Aleksandar Milković, Svetlana Bojković, Jelena Đulvezan Milković, Miodrag Majić, Petar Učajev i Nikola Pantelić
Šekspirov Hamlet ponovo je optužen za ubistvo Polonija. Za potrebe suđenja Hamletu, iz pravnog sistema svake zemlje u kojoj se predstava igra, pronalaze se stručnjaci koji u predstavi autonomno igraju svoje uloge (sudija, tužilac, advokat, veštak …). Suđenja koja se inače dešavaju u zatvorenim sudskim prostorima sada postaju deo pozorišne umetnosti. Glumci su samo pojedini likovi iz Šekspirovog dela. U predstavu se uvode stručnjaci iz sveta prava, i oni se menjaju sa svakim izvođenjem. Ni jedna predstava nije ista, svaka presuda je drugačija i zavisi samo od glasa publike, koja se nalazi u ulozi žirija. Neponovljivo pozorišno iskusto.
Ovim dinamičnim i uzbudljivim delom holandski i španski “provokatori” Jan Dujvendak i Rodžer Bernat saslušavaju jednu od najbitnijih institucija našeg građanskog društva, proveravajući granice između istine i pravde, pozorišta i prava.  Molim, nastavite (HAMLET) predstava je koja se igra od 2011. godine. Do sada je imala 146 izvođenja u 10 zemalja i 46 gradova. Nijedan od 146 izvođenja nije bio identičan.
Subota, 30. jun u 20h, Vila Stanković, Čortanovci*
Q GENTS (Dva viteza iz Verone)
The Q Brothers, Čikago, SAD, 1h 15′
Režija, tekst i muzika: Q Brothers
Igraju: GQ i JQ
Valentin i Protej su zvezde u senior kategoriji fudbalskog tima Verona College Prep i oni su glavni u školi. Sve dok se Protej ne zaljubi u mračnu umetnicu Juliju i odustane od fudbala da bi studirao umetnost. Valentin ne može da veruje da će Protej ostaviti sve pogodnosti koje im fudbal donosi: devojke, žurke i što je najvažnije – stipendije za koledž. Valentin se zaklinje da nikad neće zaljubiti, sve dok mu pogled ne padne na novu navijačicu, Silviju. Kada Protejev tata uvidi sinovljevu novonastalu ljubav prema umetnosti, brzo interveniše i prisiljava sina da se vrati fudbalu. Protej i Julija, naravno moraju raskinuti, ali Protej obećava da će joj ostati veran dok se jednog dana ponovo ne sastanu – nakon završetka fudbalske sezone. Lakše je reći nego uraditi, jer je nova navijačica Silvija na tribinama …
The Q Brothers su pozorišna trupa iz Čikaga poznata po svojim rep / hip hop interpretacijama Šekspira. Njihov postupak uzimanja klasičnih dela i daljeg prevođenja u moderni kontekst muzike obezbedio im je status svojevrsne svetske atrakcije. Na festivalu učestvuju sa svojom novom predstavom Q GENTS – gluma, hip hop i rep sjedinjeni su u komadu “Dva viteza iz Verone”. Ovu adaptaciju naručio je Šekspir festival iz Oregona (SAD) i ona je trenutno na svetskoj turneji. Dva glumca na sceni igraju više od 20 likova, ne napuštajući pozornicu, konstantno u pokretu, pa se ovaj hip-hop mjuzikl može smatrati i svojvrsnim pozorišnim i fizičkim poduhvatom.
Nedelja, 1. jul u 20h, Vila Stanković, Čortanovci*
MLETAČKI TRGOVAC
Shakespeare Company Berlin, Nemačka, 2h 30′ sa pauzom
Režija: Michael Günther 
Igraju: Kim Pfeiffer, Vera Kreyer, Benjamin Plath, Oliver Rickenbacher i Danuiel Schröder
Skoro da nema dramskog dela koje je tako kontroverzno kao „Mletački trgovac“. Samo zbog činjenice da se tu pojavljuje figura koja je okarakterisana kao Jevrejin, suočavamo se sa našom ličnom istorijom“ , piše Kristijan Leopold, direktor Šekspir kompanije Berlin, o izvedbi Šekspirove mračne komedije u produkciji Mihaela Guntera i stavlja je „na nišan“ političko-istorijske eksplozivnosti. Dramatično zaoštrena situacija između Šajloka i Antonija nalazi svoj „comic releaf“ u Portijinoj bajkovitoj potrazi za odgovarajućim suprugom, koji je od samog početka čvrsto vezan za Basanija. Kose muzičke podloge, crno-bela optika i rudimentarni tretman ljubavne priče podsećaju na berlinsko pozorište dvadesetih godina.
Program Šekspir za veliku decu
Ulaznice za predstave su besplatne, uz prethodnu rezervaciju karata. Publika će moći besplatno da uživa u predstavama iz Engleske, Grčke i Srbije. Predstave su namenjene najmlađoj publici, deci u uzrastu od pet do sedam godina.
Subota, 30. jun u 18h, Malo pozorište Duško Radović, Beograd
BURA Malo pozorište Duško Radović (Beograd, Srbija). Režija: Nikita Milivojević
Nedelja, 1. jul u 18h, Malo pozorište Duško Radović, Beograd
SAN LETNJE NOĆI Thesis Theatre Company, Atina, Grčka. Režija: Michalis Sionas
Ponedeljak, 2. jul u 18h, Malo pozorište Duško Radović, Beograd
ROMEO I JULIJA The HandleBards, Orel, Velika Britanija. Režija: Nel Crouch
Nedelja, 1. jul u 17h, Akademija umetnosti Novi Sad
RADIONICA The Q Brothers Add-RAP – tation
Utorak, 3. jul u 20h, Akademija umetnosti Novi Sad
SHAKESPEARE TRIBUTE BAND SHAKESPEARE PARTY Studenti 2. godine glume i režije, klasa prof. Nikite Milivojevića. Režija: Nikita Milivojević

INFORMACIJE O PREVOZU

Mesto i vreme polaska/povratka autobusa svake večeri:

BEOGRAD :::
Polazak: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17) u 18:00 Povratak: Parking Vile Stanković 20 minuta nakon završetka predstave

NOVI SAD :::
Polazak: Železnička stanica, kod Lokomotive u 18:30
Povratak: Parking Vile Stanković 20 minuta nakon završetka predstave

*Iz Inđije se može doći GRADSKIM PREVOZOM koji će biti specijalno prilagođen programu festivala. Raspored autobusa gradskog prevoza biće objavljen na web stranici festivala naknadno.

Napomena: Stari put Novi Sad – Beograd je zatovren zbog radova na deonici Sr. Karlovci – Čortanovci.
Za posetioce festivala iz pravca Novog Sada preporučuje se korišćenje auto puta A1 E75 (Novi Sad – Beograd) / Isključenje Beška / Beška  / Čortanovci.
Za posetioce festivala iz pravca Beograda preporučuje se korišćenje auto puta A1 E75 (Beograd – Novi Sad) / Isključenje Beška / Beška / Čortanovci.

plan gledališta
 
Vila Stanković, Čortanovci 

Vila Stanković se nalazi na Fruškoj gori kod naselja Čortanovci. Vilu je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji. Bio je i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnik kralja Petra II Karađorđevića. Po porudžbini, nacrte je izradio arhitekta Dragiša Brašovan, koji je zaslužan i za izgled palate Banovine u Novom Sadu. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.
Doktor Stanković dok je još bio na studijama u Beču slušao da između Koviljskog rita i Fruške gore duva lokalni vetar – fruškogorac. Upravo to strujanje vazduha, poznatije kao ruža vetrova, privukla je budućeg namesnika da, na mestu gde se obično grade bolnice za plućne bolesnike, podigne vilu. Po završetku Drugog svetskog rata nove vlasti ga hapse i osuđuju na 12 godina robije zbog saradnje sa Nemcima. Vilu konfiskuju 1952. godine, a prvi na listi novih vlasnika je bio MUP Srbije. Kasnije je vila prilagođena za ukus Josipa Broza Tita, a onda u njoj znaju često da borave najviši državni funkcioneri. Pored maršala, najčešći gosti su bili Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić Krcun. Posle je vila prešla u nadležnost pokrajinske vlasti Vojvodine i u njoj su boravili Dušan Alimpić, Nikola Kmezić.

U vili su usvajane brojne političke odluke. Blagodeti vile osetili su Milutin Mrkonjić, Radoman Božović i pokojni Boško Perošević. Perošević je naložio da se izgrade bungalovi, teniski tereni, bazen. Zaslužan je i za delimično otvaranje vrata ovog zabranjenog grada za oči javnosti, jer je 1994, dozvolio da u vili borave posetoci koji nisu radili u Izvršnom veću Vojvodine. Omogućio je da, uz određenu svotu novca, tu borave direktori velikih preduzeća. Radoman Božović je, takođe, voleo ovo mesto. 1997. godine zakupio je 50 odsto prostora na 10 godina. Ali, vlasnik je bio samo godinu dana. Vilu su planirali da kupe Slobodan-Boba Živojinović i Lepa Brena. U vili je trebalo da se održi sastanak Glavnog odbora Demokratske stranke, koji bi vodio Zoran Đinđić, ali je otkazano zbog bezbednosti. U to vreme, veliki broj radnika uređivao je vilu, a postojao je strah od antetata. Sastanak je trebalo da se održi dve nedelje pre ubistva premijera. Vilu danas koriste pokrajinski funkcioneri za protokolarne prijeme i sastanke. U njoj je sniman film Soje Jovanović Silom otac. Vila je i danas zatvorena za širu javnost.
 

(fotografije)


 
 
 
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)