fbpx
spot_img

Atelje: My way to see the world_Mix media sur papier_100 x 70 cm_2017.

Slika: Ana Cvejić

Opis projekta i radovi

 

„Pogledi Alexandra“

 

„Pogledi Alexandra“ predstavljaju niz radova ulja na platnu, suvog pastela na papiru nastalih u periodu 2013. godine.

Serija ovih radova se zasniva na proučavanju ljudskog tela. U centru dešavanja je muška ličnost „Alexandro“ koji je u nekim situacijama jedan od aktera scene a u nekima je odvojen kao posmatrač koji je uvek okrenut ka onome što je već bilo ili bi trebalo da se desi.

Erotsko i umetničko izražavanje su tanani prostori ljudske slobode koji je dostupan svakom ljudskom biću hrabrim izborom. Najzad kakva je to sloboda? To je sloboda da se bude nesavršen, da se bude grešan, u sopstvenoj suočenosti sa prostorom i vremenom sadašnjim. Za mene su osobe koje slikam ličnosti, ali su mi ipak više modeli za nešto što hoću da kazem. Oni, naravno, žele da budu deo poruke koja treba da se prenese i najnormalnije se stavljaju u tu funkciju. Mnogo mi je, važnije to što bi trebalo da stvorim, nego da li žene ili muškarci koje slikam imaju ovakve ili onakve grudi ili lica. Kad je u pitanju intiman postupak sa čistom namerom, oni najnormalnije poziraju i nema nikakvih problema. Jedino ostane njihova prirodna želja da uživaju u svom telu, da se dopadnu nekome sa kim opšte posredno, preko slike, grafike ili crteža.

Projekat je zamisljen da svojim razvijanjem i istraživanjem pokaže svetu emocije koje se nalaze iza kulisa svake ličnosti. Sadržaj dela ne mora biti isključivo erotska scena, to moze biti lice koje svojom uznemirenošću želi da nam prikaže stanje koje u svakodnevnom životu skrivamo od pogleda drugih ljudi.

Projekat je zamisljen da svojim razvijanjem i istraživanjem pokaže svetu emocije koje se nalaze iza kulisa svake ličnosti. Sadržaj dela ne mora biti izključivo erotska scena, to može biti lice koje svojom uznemirenošću želi da nam prikaže stanje koje u svakodnevnom životu skrivamo od pogleda drugih ljudi.

Moj rad se prvenstveno zasniva na klsičnoj umetnosti odnosno upotrebi klasičnih materjala.

Cilj ovog projekta je dostupnost i primamljivost drugih ljudi koji bi bili u prilici da ga vide. Sloboda ličnosti i veća dostupnost ljubavi i emocija kod ljudi.

Ana Cvejić
Ana Cvejić
Rođena u Beogradu. Pohađala srednju muzička školu „Josip Slavenski“, odsek violina. Diplomirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo. Član udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS). Stekla diplomu DALF Ministarstva Francuskog obrazovanja. Ima 14 samostalnih izložbi, učestvovala na preko 100 izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik brojnih likovnih radionica i kolonija. Nagrada za akvarel na „XIX Izložbi akvarela“, Šabac 2014. Jedna od 40 finalista predstavljena na izlozbi „Art Revolution Taipei“ Taiwan.