fbpx
spot_img

Atletika: Ne može se silom protiv magije

Jedan od najboljih atletičara svih vremena Jusein Bolt uspeo je da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, u trci na 100 metara. Sjajni Jamajčanin osvojio je tako treće olimpijsko zlato u najbržoj atletskoj disciplini. Iza neverovatnog Bolta još jednom je ostao Džastin Getlin, koji je opet morao da pruži ruku boljem rivalu i da mu čestita na zasluženoj pobedi. U svakom slučaju ovo je velika pobeda atletike, ili bolje reći velika pobeda sporta. Drugoplasirani Džastin Getlin je tokom karijere varao, koristio je razna nedozvoljena sredstva, zbog kojih je 2006. godine morao van staze i takmičenja. Kaznjen je osmogodišnjom zabranom bavljenja atletikom, međutim posle žalbe dobio je samo četiri godine pauze, tako da se na stazu vratio sredinom 2010. godine. Prethodnih godina pretio je da će skinuti Bolta sa trona, ali jednostavno ne može se silom protiv magije.

„Ne može se protiv majke prirode! Ovo je pobeda sporta protiv farmacije! Ovo je pobeda sporta protiv onih koji se drogiraju“, govorio je legendarni Duško Korać na poslednjem Svetskom prvenstvu u Pekingu 2015. godine, posle trke i pobede Juseina Bolta nad Džastinom Getlinom. Sigurno bi Korać bio jako ponosan na svog velikog ljubimca i posle Olimpijskih igara u Riju.

Foto: Selenić Uroš
Foto: Selenić Uroš

 

 

Finalna trka na 100 metara:

  1. Bolt 9,81
  2. Getlin 9,89
  3. De Grase 9,91
Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...