fbpx
spot_img

Bio on Paško Patak, Pajo Patorot ili Paolino Peperino – Paja Patak nam slavi 88. rođendan

Jedan od najomiljenijih crtanih likova Paja Patak (Donald Duck) puni 88 godina. Mnogi ne znaju koje mu je srednje ime, dok se neki pitaju zašto nikako da se oženi Patom.

Čuveni Paja Patak imao je svoj debi u Diznijevom sedmominutnom animiranom filmu Pametna mala koka (The Wise Little Hein) u kome se pojavio sa mornarskom kapom, u košulji s leptir mašnom.

Svom stilu odevanja (pantalone nikada ne nosi, jedino oblači kupaće gaće kada ide na kupanje) ostao je veran skoro devet decenija.

Domaće ime – Paja Patak dobio je od prevodioca u kući Politika, a redovno je u društvu devojke Pate (predstavljene 1937, najpre kao Dona Dak), sestrića Raje, Gaje i Vlaje i strica Baje – bogataša škrtice.

Publiku je privukao njegov karakterističan glas (kod nas, glas su mu pozajmljivali Mića Tatić i Lako Nikolić) koji deluje pomalo razdražljivo, ali simpatično, kao i hvalisavo, ali dopadljivo ponašanje. U originalu, glas Paji Patku dao je Klarens Daki Neš.

Pajina vesela narav i teško razumljiv govor i danas su magnet za publiku, a tokom karijere, ovaj patak se pojavio u skoro dvesta filmova, i vodi se kao jedan od najčešće izdavanih stripova na svetu.

Smatra se da je po karakteru kreiran kao svojevrsna protivteža liku Mikija Mausa, koji je „plenio savršenim i smirenim ponašanjem“.

Najpre su mu dodeljivane male, epizodne uloge u filmovima o Mikiju Mausu kao što su Naknada za siročad i Mikijeva servisna stanica.

U filmu Donald’s Ostrich (1937) dobio je više prostora, a usledili su Saludos amigos, The Three Caballeros, Fun & Fancy Free, Melody Time, Fantasia

U društvu sa Mikijem, Mini Maus, Horacijem, Šiljom, Belkom, Hromim Dabom i Plutonom, avanture Paje Patka na ekranu, ili u stripu, prate sve generacije – bilo da ga zovu Paolono Peperino, Paško Patak, Pajo Patorot, Striko Donald…

Kreator Paje Patka, Volt Dizni, malo je poznato, nadenuo mu je i srednje ime Fantalrej, a pernati fiktivni junak ima i zvezdu na čuvenoj stazi slavnih u Los Anđelesu.

Ogromna popularnost obezbedila je Paji 2002. godine mesto na listi TV vodiča 50 najvećih crtanih likova svih vremena.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.