fbpx
spot_img

ComiCon, M. Somborac, ‘Kovolisti’ itd.

~*~

U Kragujevcu je 12.10. ove godine, od 18 do 20h, u prostorijama Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, održana mala

Foto: Mišo Koprivica

strip konferencija tokom koje je upriličen prigodan intervju sa Markom Somborcem, čiji kratki strip prilozi, u vidu

Foto: Mišo Koprivica

kaiša, na komičan način iskazuju, zapravo poput kaiša i nežno „šibaju“ našu društveno-političku aktuelnost.  Da ne tajimo, skup je bio posećen nešto manje nego što bi

priličilo, ali i ovo je samo jedan od izdanaka-nastavaka stripovskih događanja koja se provlače tokom godine (osvrnimo se npr. na Salon stripa u beogradskom SKC-u od pre par nedelja!) i koja sve skupa ipak pobuđuju dovoljno pažnje među odgovarajućom klijentelom, odnosno auditorijumom… Valja istaći i da je sam Somborac tog dana gostovao u jednom od lokalnih obdaništa, a naravno i u samoj biblioteci ponudi nekoliko originala svojih crteža…     Ako možda nazivi ovih događanja  isuviše podsećaju jedni na druge, preciziraćemo da je naslov KragujevacComiCon 2018 – 8. strip festival, a M. Somborac je je i autor prigodnog plakata! (kao jedan od počasnih momenata koji zaslužuju da budu istaknuti, navodipočasnih od 80-ogodišnjica Supermena, hm). A sad da istaknemo još neke bitne  segmente ovog okupljanja:

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Prodajni štand  je sadržao ne tako raskošnu ponudu, ali moglo se naći nekoliko kvalitetno opremljenih izdanja domaćih i stranih autora (Serpieri, Enriko Marini, Miodrag Ivanović („Veliki Blek“) i čuveni „Knjiški moljci“ – Z. Penevski – D. Pavlić)

Ovom prilikom je i  Vojislav Vukomanović imao priliku da promoviše svoju prvu knjigu, „Ispovest crne kutije“.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Negde u pratnji, da ne kažemo pozadini navedenog,  zainteresovani su mogli da sretnu sa stvaralaštvom mlađanog Vanje Bogojevića koji će tek imati prilike da se iskaže u punom sjaju! Naime, autor se predstavio sa serijom skica i crteža sa raznovrsnim scenama, i ljupkim i pomalo grozomornim, u tipičnom manga stilu koje pripadaju njegovom projektu Kovolisti – u pitanju je klica, kako kaže, knjige koja će sadržati avanture sa raznim horor elementima; očigledno je ovo dobar potencijalni materijal za razne vidove grafičkih novela, stripova/mangi, ilustrovanih knjiga (pa šta „ispadne“), a i sam izbor naslova pomalo intrigira, pa, ko ima strpljenja i ceni kreativnost, dočekaće jednog lepog dana…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.