fbpx
spot_img

Čuvari vatre, Gimnazijalac

Povodom obeležavanja dana Gimnazije „Stojan Ljubić“, u domu kulture „Radan“ u Lebanu, premijerno je prikazan pozorišni komad „Lilika“, po delu Dragoslava Mihailovića (zbirka Frede, laku noć) u režiji profesora Dušana Blagojevića.

Pred nekih trista posetilaca, pod reflektorom velike pozornice, još jedanput smo mogli videti spektakularnu izvedbu čuvenog Gimnazijalca. Dobro uigran tim i energija koncentrisana na misao i emociju koja se mogla osetiti, dodirnuti i vratiti na mesto sa kojeg izvire, potiskujući sve one manje bitne ovovremenske i prilično trivijalne cigle svakodnevice od kojih se spotičemo, gubeći osećaj za samu suštinu i bol pojedinaca koji uprkos svemu čine važnu kariku ove učmale i prilično umorne civilizacije koja zasigurno ponire. Pedantno birani individualci i maksimum koji se iz njih mogao izvući, sa dramatičnim momentima u kojima glavna junakinja grubo otkriva lice istine, prstom pokazujući na svakog od nas ponaosob. Probija limite ne ostavljajući nas ravnodušnim, ukazujući precizno na teskobu i neminovnost pronalaženja rešenja kroz beg. Lako možemo spoznati maske iliti lepezu maski koje jedino sa pozornice čoveku ne unose nemir i bol koja uprkos svemu podseća da se suštinski ništa nije i ne može promeniti.

Socijalni okvir i beda kojom autor podvlači onaj sloj društva koji poput senki tetura po marginama dana, grabeći ka tami kao prirodnom, logičnom savezniku. Junaci koji ližu sopstvene rane, rugajući se čas društu, čas sebi samima. Tragovi crnotalasnog, kakve smo mogli uočiti i u drugim delima ovog izuzetnog pripovedača rođenog početkom tridesetih godina prošlog veka.

Precizno uklopljen efekat zvuka u svaku od scena pojedinačno uz svetla, kao zasluga Luke Ilića & Ognjena Tasića. Mladen Stanković se pobrinuo da u kratkim crtama postigne ciljanu suštinu pri izradi reklamnog postera.

Uvek pažljivo krojeni kostimi & scenografija Marije Aranđelović & neophodnost tehničke podrške za koju se pobrinuo Nikola Stošić.

Zaigrani u svom pohodu na život: Anastasija Anđelković, Danka Stošić, Doroteja Bogdanović, Đina Grubač, Elena Đukić, Emilija Jevtić, Emilija Mitić, Jakov Miljković, Jana Zdravković, Jovan Stanojević, Ljubica Stojanović, Martina Anđelković, Marko Pavić, Milica Stanković, Milica Stojiljković, Natalija Stošić, Pavle Vukadinović, Sara Nikolić, Tijana Stanković & Kosta Jović nas iznova podsećaju da naš put ima smisla samo ukoliko brižno pristupamo jedni drugima, saosećajući sa pojedincem i teretom vremena koje od nas potražuje uvek više.

Podsetiću da je ova ekipa gimnazijalaca na prošlogodišnjem FAPOR-u u Leskovcu osvojila II nagradu za režiju (Dušan Blagojević), ali i I nagradu za glavnu mušku ulogu u komadu, Branislav Nušić, AUTOBIOGRAFIJA, koja je pripala mlađanom Jakovu Miljkoviću.

Iz prve ruke izveštava: Saša Miljković

Saša Miljković
Saša Miljković
Rođen 13. IV 1972. godine u Lebanu. Autor zbirke pripovedaka“Sa dna kace”. Objavljivao u:Toku (Prokuplje), Bdenje (Svrljig), Buktinji (Negotin), Sceni Crnjanski (Zemun), Beogradskom krugu kredom (Beograd), ali i u Zelenom konju (Zemun), Razvitku (Zaječar), Savremeniku (Beograd) & časopisu Filozofskog fakulteta Bez Limita (Niš), ali i na mnogim portalima kako kod nas, tako i van granica naše države.