fbpx
spot_img

Da li je kralj Artur istorijska ličnost?

Legende o kralju Arturu nisu samo bile aktuelne u srednjem veku, zastupljene su i u savremenom društvu. Snimljeno je puno filmova i TV serija o avanturama i junaštvu kralja Artura i njegovih vitezova. Priče o kralju Arturu bave se pitanjima koja intrigiraju kako srednjovekovnog čoveka, tako i čoveka današnjice. Jedno od ključnih pitanja je ono o samom životu kralja Arturu, odnosno njegovom trajanju. Kralj Artur je opisan kao neko ko transcendira kroz vreme i prostor. Kao ličnost levitira između dva sveta ovozemaljskog i onozemaljskog, a njegova moć upravo proizilazi iz ove pozicije medijatora između dva sveta.

Kao mitska ličnost neosporno postoji, a da li je postojao i kao realna do dana današnjeg je pitanje koje se postavlja pred istoričare, arheologe i druge društveno-humanističke naučnike.

Na tu temu poslušajte najnoviji video snimak naše etnološkinje-antropološkinje, msr Milene Golubović.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Milena Golubović
Milena Golubović
Master etnologije i antropologije, autorka i realizator akreditovanog seminara za nastavnike "Pređi preko... Upoznaj govor i kulturu Vlaha", autorka udžbenika za predmet "Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture" za prvi razred osnovne škole, naučne monografije "Etnički identitet Vlaha" i još brojnih članaka u raznim glasilima. Već godinu dana vodi svoj jutjub kanal, a sebe smatra slobodno lebdećim intelektualcem. Sticati nova znanja, podučavati svuda i sve, koliko se i kako može!