fbpx

Miki M. i materijalizovani strip efekti

 

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Epizoda u kojoj danas predstavljamo neke od vratolomija Mikija Mausa beše nam dostupna iz jednog italijanskog izdanja (možda i izobražena od strane tamošnjih stvaralaca, a ne

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

možemo tvrditi da se pojavila na našem tržištu) – u pitanju je jedna revija Diznijevih stripova iz januara 1991., a u njoj je ova epizoda navedena sa promotivnim  datumom 28.10.1984., a sa ital. nazivom Il caso dei fumetti solidi… Da se podsetimo, u ovoj zemlji se naš junak naziva Topolino, Šilja je Pippo, a naziv za stripove je, jel’te, fumetti. …. Zapravo i jeste reč o… stripovskim efektima u stripu – da se ne dovijamo kako bi se to još moglo prevesti i protumačiti, ali se svakako srećemo sa nekim izazovima metastripa, tj. stripa u stripu, pri čemu su junaci navedeni na to da budu svesni gde se zapravo nalaze i da se manje ili više čude tome (zar obična kreacija na papiru, uz neku trunku animiranosti?).

U priči se naši junaci postepeno sreću sa navedenim čudnim efektima – Miki, najpre prestrašen, zbog linija koje obično predstavljaju brze pokrete (ovde padanje čajnika) a pretvaraju se u konce, zatim opušteniji Šilja sa slovima od udarca u budilnik, ali i šef policije sa slovima od proviranja čaja… dok se ne dođe do toga da izvesni kvarni tip, Komiks (Komycs), zloupotrebljava efekte mašine za materijalizovanje da bi ucenio Grad da mu isplati pozamašnu svotu novca –  Prvi preteći efekat je bio oduzimanje boje okolini – setimo se iz prethodnog priloga kako u tom malo starijem izdanju (1966.) i ne izgleda toliko neobično da neki Diznijev strip ne bude u boji!

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Prateći trag ovog smutljivca, Miki i šilja upadaju u njegovu zamku, ali

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

oslobađaju se koristeći kao oruđe upravo zaoštreni stripovski oblačić koji nastaje od Šiljinog ne baš gracioznog pojanja! Kasnije i profesor Enigm,a koji je na jednom skupu naučnika iz čiste zanimacije demonstrirao dotični izum, potvrđuje da mu je navedeni Komiks, kao jedan od organizatora,  bio sumnjiv sa svojim interesovanjem za tu napravu i, naravno, kasnije se je dočepao.

Pošto je  pomoću raznih elektromagnetskih impulsa locirana osmatračnica u kojoj je sada našao utočište Komiks, naši junaci uspevaju neprimetno da mu se približe i, nakon ne preterano uzbudljive borbe, savlađuju ga opet pomoću nekih stripovskih efekata: uglavnom korišćenje linija okreta tela u vidu konopca kojm ga vezuju!

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Da, mogao je ovaj protivnik da ispadne i malo opasniji. Sve u svemu, simpatična igra mašte i poigravanja izražajnim sredstvima uz nešto naivnosti (ako baš uzmemo zdravo za gotovo), možda i izazov za razmišljanje o oblicima postojanja likova u stripu i izvan stripa itd., uz šta ide i Šiljina zabrinuta pomisao kako je to čudna i strašna ideja – kad neko hoće da manipuliše tobom kao da si neki… strip junak!

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.