fbpx
spot_img

Danas je: Međunarodni dan dečje knjige

Sa ciljem da se deca podstaknu na čitanje i zavole književno stvaralaštvo, svakog 2. aprila se širom sveta obeležava Dan dečje knjige. Baš ovaj datum odabran je kao sećanje na kralja bajki, Hansa Kristijana Andersena.

Deca celog sveta znaju njegove bajke, kao što su „Ružno pače“, „Snežana“, „Princeza na zrnu graška“ i mnoge druge. Preko 150 dela ovog pisca prevedeno je na više od 80 svetskih jezika, a njegove bajke služile su i kao nadahnuće i inspiracija za stvaranje nekoliko vrsta umetničkih dela, od slika i skulptura, preko filmova, do baletskih i pozorišnih predstava.

 

 

 

Međunarodni odbor za dečiju knjigu IBBY (The International Board on Books for Young People) širom sveta obeležava 2. april kao Međunarodni dan dečje knjige. Obeležava se svake godine, sa ciljem da se deca podstaknu na čitanje.

IBBY je međunarodna neprofitna organizacija, osnovana u Cirihu 1953. godine, sa ciljem da promoviše međunarodno razumevanje kroz dečije knjige, objavljivanje i distribuciju dečjih knjiga, pristup knjigama visokih literarnih standarda deci širom sveta, kao i podsticanje istraživačkog i naučnog rada u okviru dečije književnosti

Svake druge godine, međunarodni IBBY dodeljuje nagradu „Hans Kristijan Andersen„, koja se naziva i nagrada „Mali Nobel“. Ova nagrada se zaslužuje posebnim doprinosom promociji knjiga za mališane u oblasti ilustracija i pisanja.

 

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".