fbpx
spot_img

Dragoljub Mandić: Ko se partije lati, od nje i strada

Sredinom osamdeset i devete, krenem ja na prvi razgovor za posao; doteran, sa svim papirima pod miškom, gledam ispred sebe svoje korake. Imam i šta da vidim: na desnoj starki se odlepio đon. Eh, baš ću danas imati sreće, mislim se. Šta ću: u blizini obućarsku radnju ima moj stric Voja, pa otidoh k njemu.

Kad sam prišao vratima, zatekoh ga zamišljenog, u poslu. Kad me je video, zamišljenost se pretvorila u osmeh, a iz ruku je ostavio alat i raširio ih. Brzo sam prešao na stvar jer sam u trinaest časova imao zakazano; desna noga mi ostade bosa. Patiku je stavio na svoj operacioni sto i ubrzo je krenuo da je vraća u život. Malo po malo, bacao je pogled ka mojim papirima; sve više sam mislio da nešto nedostaje.

Primeti on to.

„Je li, da te pitam ja nešto: jesi li član partije?“

„Nisam, mada sam razmišljao o tome.“

„Mani se ćorava posla! Neće proći ni godina, a oni će pući ko tikva; to svako normalan vidi, osim vas školovanih.“

„Hajde bre, nije valjda…“

„Jeste, jeste… a i kad dobiješ knjižicu, rešio si sebi mnoge brige, ali si na vrat natovario još veće – kako ćeš i kada da je vratiš?“

Vratio se poslu i oćuta na kratko.

„Ko se partije lati, od partije i strada, sinko.“

„Ti bre, strikane, kao neki intelektualac.“, rekoh, malo iznenađen onim što čujem, a malo sa podsmehom.

„E moj sine, to što sam ja naučio se ne uči na tim vašim visokim školama; to te uči život, pogotovo ovakav kakav je moj.“

„Daj bre, strikane! Pa šta tebi fali?“, upitah ga, pokušavajući istovremeno da se setim nečeg što ga je obeležilo i razlikovalo od ostatka rodbine koja tu i tamo nije pretrpela nikakve velike lomove.

„To što ću ti ja popraviti ovu patiku, zaslužna je upravo partija.“

„Ne razumem?“, rekoh sležući ramena.

Primakao je naočare očima i okrenuo se ka stolu, kao da će prećutati, ali nije.

„Godinu dana nakon prošlog rata ti ja postanem punoletan i odem u sreski Narodni odbor, da probam da se zaposlim u železnici. Prime oni mene u kancelariju, kad tamo njih dvojica: Topalović i Kosović, ratni drugovi mog oca, a tvog dede. Tvoj otac je zadužio našu socijalističku revoluciju i novu narodnu vlast, vele, i mi cenimo da ćeš i ti, kao sin prvoborca, dati svoj doprinos. Hoću! velim ja, kad oni: e, zato ćeš lepo da uđeš u partiju, da poverenje koje mi imamo u tebe prenesemo i na papir, reče Kosović smešeći se kiselo. I ti ćeš poverenje partije nositi u džepu, pa ćeš se na njega osloniti kad zatreba, potvrdi Topalović.

I šta ću – uđem u partiju.

I stvarno, počnem ja da radim, sve mi nekako lepo krenulo. Kad, čujem ja dosta posle toga, da su onu dvojicu baksuza ni od kud u apsanu bacili. Mislim se, ko će ga znati šta su mutili, bolje da odem sam da se prijavim, nego da vlast sama počne u mene da sumnja, a onda ti je svejedno jesi li kriv ili nevin. I tako ti ja odem u miliciju i kažem komandiru: drugovi, taka je i taka stvar, njih dvojica su me doveli u partiju, a pošli su krivim putem… i ja bih od njih da se ogradim, pa je red da vi ja vratim ono što sam od njih dobio. I pružim knjižicu komandiru.

On me gleda, kao da ne veruje. Kad sam je pružio, u očima mu karpilari kao pred pucanjem, a obrazi mu se naduli. Mislio sam se, udariće me. Al on izdahnu i pukne prstima; kroz vrata uđe dvometraš u zasukanim rukavima i odvuče me u podrum. Tamo mi uradi sve što sam mislio da će komandir. Tako izubijanog me bace u džip i odvedu u naš sreski zatvor(tako se bar zvao), a da ne znam ni što. Nisu se valjda tako uvredili. Da jesu, saznao sam posle, tucajući mermer na Golom otoku: dok su se Tito i Staljin svađali čija zvezda petokraka na nebu jače sija, moja se pretvorila u padalicu. A od zvezda koje padaju u blato, niko ne traži želju.

Ali nije se dao tvoj stric – vratio se odande sa ovim zanatom; tamo sam naučio da pravim papuče.“, reče to i pruži mi popravljenu patiku. „A i bar sam video prvi put more.“, dodade namigujući.

Ispratio me je do vrata i nije hteo da uzme ništa. „Častićeš pivo od prve plate.“, veli.

Sećam se dobro: starke sam odmah testirao.

Kazaljke na satu su mi rekle da moram požuriti ako hoću da stignem na vreme; trčao sam tada kako nisam još od vojske. I stigao sam na vreme; još sam i čekao ispred. Taman da udahnem i smirim se. Stigao sam par puta i da se omirišem: dobro je, nisam smrdeo na znoj.

Ušao sam u zgradu i tačno u trinaest časova – za naše uslove, divno čudo – čovek iz kancelarije je izašao da proveri ima li koga. Sastanak je prošao u opuštenoj atmosferi, kao da pričamo o Evropskom prvenstvu u Zagrebu a ne o poslu; o tome šta se od mene očekuje, kakvi su uslovi rada, da li sam doneo sve što treba…

Na kraju, ruka ruci na izlazu iz zgrade i obećanje da će mi se javiti što je pre moguće.

Zvali su me posle dve nedelje; dan posle finala u Zagrebu, gde su naši tukli Grke. Posle uspešne večeri usledilo je i uspešno jutro, ovoga puta za mene lično: primili su me. Počinjem od ponedeljka.

Nisam ni čekao prvu platu; posle prvog dana sam u povratku svratio do strica, gde smo popili po pivo.

Partiju na poslu nisu ni spominjali. Ona se svakako rasturila posle nove godine. Za njom, ubrzo se rasturila i država. A ja sam tada – u uniformi razume se – imao priliku da vidim more posle više od desetak godina.

Na vojnoj vežbi: prvo u Crnoj Gori (a nikakve veze sa njom nemam!), a onda na Dubrovniku. Da smo bar dobili komandu da u njega uđemo… Ovako, sedeli smo pored pedesetpetice i posmatrali panoramu grada, sve dok nisu naredili da se povučemo.

Dok nisam mogao da se javim kući telefonom, stric je tada svima pričao da me je video na televizoru.

Dragoljub Mandić
Dragoljub Mandić
Rođen 5.10.1997. u Kikindi. Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pored istorije, velika interesovanja ima u domenu kulture (amatersko bavljenje glumom; pisanje poezije i proze), geopolitike i sličnih stvari.