Dok je god dobrih ljudi, ni poplava ne može da ugasi „Dečiju radost“! Vrtić sa ovim divnim imenom ponovo će otvoriti svoje kapije i zablistati lepši nego ikada, a Fondacija „Novak Đoković“ će učiniti sve da radovi na sanaciji počnu što pre, kako bi tačno 450 mališana u Svilajncu ponovo krenulo u svoju omiljenu, nažalost, i jedinu predškolsku ustanovu u ovom mestu u Srbiji.

Ako sve protekne po planu, roditelji će moći svojoj deci da pakuju male rančeve za odlazak u vrtić već krajem avgusta, a mi jedva čekamo da vidimo njihova nasmejana i radosna lica kada budu ušli u obnovljene, ulepšane učionice. Trudićemo se da napravimo sve kako bi mališani što pre dobili nazad svoj kutak za igru, učenje, uživanje, pesmu.

NDF će sanirati štetu i opremiti dva objekta u PU „Dečija radost“, dok će opština Svilajnac i Fond B92 obnoviti centralni objekat. Ukupna površina je 2.500 kvadratnih metara. Pored sanacije i opremanja vrtića „Galeb“ u Petrovcu na Mlavi, ovo će biti druga ustanova na koju će Fondacija preusmeriti deo prikupljenih donacija.

„PU “Dečija radost” pretrpeo je najveću štetu od svih ustanova javne namene na teritoriji ove opštine. Ponosni smo što će deo ove predškolske ustanove biti drugi projekat obnove, nakon poplava, na koji ćemo usmeriti deo prikupljenih donacija za sanaciju štete i opremanje. Maksimalna vrednost radova procenjena je na 17 miliona dinara, dok se završetak radova očekuje krajem avgusta. Smatramo da je naša misija da uradimo sve što možemo kako bi što pre vratili sjaj ovim ustanovama i omogućili deci da se opet igraju i uče u stimulativnom i prijatnom okruženju“, rekla je prilikom potpisivanja ugovora Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer Fondacije.

slika 2

Prema rečima Predrag Milanovića, predsednika opštine Svilajnac, ovaj grad je u noći između 15. i 16. maja zadesila velika prirodna katastrofa. „Dečija radost“ je, nažalost, pretrpela najveću štetu od poplavnog talasa iza koga je ostala pustoš.

„Ovo je jedini objekat ovakve vrste u Svilajncu, koji je zbrinjavao 450 mališana, a nakon poplava je u potpunosti neupotrebljiv. U sva tri objekta uništen je kompletan inventar i oprema za rad. Izražavam veliku zahvalnost i zadovoljstvo što ćemo u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković, koja je odlučila da finasira saniranje štete na ovom objektu, vratiti puni sjaj vrtiću. Zahvaljujići ovom ugovoru, sasvim je izvesno da će najugroženija grupa stanovništva, naši mališani, od jeseni moći da se vrate u dva objekta od tri koliko ukupno ima predškolska ustanova“, istakao je predsednik opštine.

Direktorka predškolske ustanove „Dečija Radost“ Zorica Đorđević, rekla je da je Fondacija uvidela razmere elementarne nepogode i veličinu posledica koje je vrtić pretrpeo.

 „Hvala Vam što ste preuzeli obnovu vrtića, čime se stvaraju uslovi da se deci predškolskog uzrasta opštine Svilajnac omogući što skoriji povratak u vrtić, a roditeljima olakša briga oko zbrinjavanja njihovih mališana“, rekla je Đorđevićeva.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org