fbpx
spot_img

Francusko-belgijski strip – jedan ilustrovani rezime

Tintin
http://en.wikipedia.org/wiki/The _Adventures_of_Tintin
www.en.wikipedia.org
www.coloriage.tv
Alber Uderco
http://en.wikipedia.org/wiki/Franco-Belgian_comics

           Mogli bi nam žestoko utrrrrrrnuti prsti kad bismo samo pokušali da prelistamo većinu, makar karakterističnih, izdanja francusko-belgijskog stripa u kojima figuriraju junaci koje možemo upoznati u tom domenu ! Elem, nije na odmet da makar linearno izlistamo šta se to može pročitati od dotičnih izdanja… Možda je autor ovog priloga pristupio pomalo subjektivno pri dopuni već zatečenih izvora, ali vodio se time da bude pomenuta većina autora i junaka sa kojima se i sam sretao (i koji su mu se uglavnom dopali) Radi lakše pretrage, većina imena junaka i autora su data u originilu (sa pojašnjenjima ako see bitnije razlikuje od naše verzije) a prednost pri tagovanju će imati neki subjekti koji do sada nisu bili bili posebno pominjani, ili ne još označavani na taj način…

Natacha hotesse d'air
http://livre.fnac.com/a34973/Natacha-Tome-1
Učenik Dikobi
www.lelombard.com/series-bd/l-eleve-ducobu

Osim prethodne dve, među malobrojnim damam koje imaju veze sa izradom stripa, mogli smo zapaziti Kler Breteše (Agrippine) i dvojac koji radi Maju.

Očekivano, nismo se zamarali time da preciziramo koji od izdavača je zaslužan za promovisanje kojeg strip junaka, ali podsetimo se koji su tu značajni faktori. Značajni tradicionalni izdavači su Casterman (osn. 1780 !), zatim Dupuis, pa Dargaud i u njegovu grupu integrisani Lombard ;

Među novijim značajnijim figuriraju  ,Delcourt  Glénat(ugl zahvaljujući Titefu), Soleil Productions. i Vents d’Ouest ;

Od avangardnih i « nezavisnih » izdavača, pomenućemo : Cornélius, Clair de Lune, Akileos, , Bamboo, već navedeni Humanoides Associés,  Pika Édition (za manfra), a sa određenim andergraund prizvukom tu je i Requins Marteaux (« ajkule čekićare »)

A pored svega, živi bivali, tu su brojni… strip festivali ! Pomenimo samo:

  • Festival u Angulemu, u januaru ; festival u Quai des Bulles,- Saint-Malo, oktobar na novembar ; festival u gradu Bloa (Blois), zatim bijenale u Longwy-ju (Lobede), na franc-belg. granici.

U Belgiji, tu je npr. festival u Coxyde-u (Stripfestival Koksijde), a u Švajcarskoj se održava u Lozani (Festival international de bande dessinée de Lausanne)

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.