fbpx
spot_img

Omladinke, ‘drugarke’ itd… by Cazenove & Fenech

Foto: bamboo,fr

   Nedavno smo predstavili nešto od opusa K. Kaznova

Foto: Mišo Koprivica

(Cazenove), odnosno njegov doprinos svetu stripa kao scenariste. Udruženo sa crtačem F. Fenekom (Philippe Fenech – vuče malo na izgovor Feneš, zar ne…?) pružio nam je serijal koji se u izdanju zagrebačkog Strip-agenta zove Moje frendice, što bi i odgovaro nekom familijarno skraćenom Mes Cop’s u originalu. Bez mnogo filozofiranja, reći ćemo da je u  pitanju prilično pitko i grafički dosta ekspresivno ostvarenje, u očekivanom formatu jedna tabla – jedna epizoda, u kojem figuriraju tinejdžerke sa svojim zgodama i nezgodama na putu sazrevanja – škola, razonoda, ljubav, svakako rastući susreti sa elektronskim uređajima, pitanja lićnog imidža, samostalnosti i dr. Naravno, sve je praćeno živopisnim, nekad i malo preteranim uzbuđenjima, sitnijim i krupnijim nesporazumima i razmiricama, koje se u dogledno ipak lako premoste, kao što i priliči među prijateljima. U centru pažnje je Džesika (Jessica), a oko nje su prijateljice kojima je data zapažena vizuelna indivizualizacija, a naglašene su i neke njihove karakterne osobenosti, o čemu je i sama Džesika  pričala. Prateći muški likovi nisu previše izraženi i uglavnom se pojavljuju kao privremeni partneri ili objekat interesovanja naših junakinja. Ponekad su, gle, i na smetnji!

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Od neke 2013. do sada izašlo je 15 tomova, kako je potvrđrno i na FB stranici koja promoviše Fenekov rad. E sad, kad malo bacimo još malo naglasak na crtača… Filip Fenek je takođe poreklom sa juga, kao i Kaznov, rođen u Monpeljeu 1976. Njegova inspirisanost Asteriksom ogleda se, u saradnji sa drugima (npr. crtač Žan Bastid) u poslednje 3-4 godine, i u realizaciji nekoliko albuma čiji je naslovni junak Idefiks – da, onaj Obeliksov kucov, poznat i kao Garoviks! (Idéfix et les Irréductibles) Ostvarenje pod ovim naslovom postoji i kao animirani serijal. Između ostalih dela F. Feneka pomenućemo Tuff et Koala – tri albuma 2004-06, u kojem se naslovni junaci mogu obreti u avanturama na raznim podnebljima, pa i u različitim epohama – kao scenarista ovog umetničkog rada pojavljuje se Curd Ridel.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.