fbpx
spot_img

Gorjana Ana Dabić, CAMBIARE ME – MENJAM SE

 

394865_334202083355957_1131110077_n

 

Gorjanu Anu Dabić, rođenu davne 1959.godine, život je usmerio bitisanjem u ovom životu kroz pesmu. Detinjestvo ispleteno pesmom, stihom dede po majci, koji joj je u ranom detinjstvu bio radost, a kasnije odredio druženje sa poezijom.

Prelomna stavka u putopisu života biva 12. godina i nastanak prvih stihova, pisanih krišom, ispunjene nesigurnošću da to može biti dobro. U svojoj 13. godini osvežena rođenjem svoje sestre Tatjane, potpuno menja osnove života, obasjana novom svetlošću.

Na žalost, život nije uvek sladak, tragičan gubitak majke u 15. godini, ostavlja trag u pritajenoj tuzi i brizi za sestru i oca, koji požive još 20 godina u stalnoj žalosti za izgubljenom životnom saputnicom. Tako ni jedno od roditelja ne dožive prve pesničke iskorake u javnosti.
Trajanje ovog stihopoja nizalo se s godinama. Brak, troje dece, unučići, sve je to nekako ispunilo život, ali potpunost je dala pesma, emocije spuštene u dubinu duše. Lomovi, radosti, razočarenja, dobici i gubici, sve se slilo u stih. Rezultat tih izliva kroz lepu reč pretače se u konačno, javno prezentovanje napisanog. Dolazi članstvo prvo u Udruženju pisaca Poeta, potom u Klubu pisaca Čukarica, naravno, tu je i Stenka, potom Književna zajednica Jugoslavije, pa SKOR Novi Sad i Udruženje balkanskih umetnika. Dobija i funkciju, zasluženu ili ne, predsednika Gradskog odbora Beograd Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Pravoslavlje“. To je neki epilog velike ljubavi prema poeziji, što se na neki način pretače u prvu zbirku 2013. godine „OČI GOVORE“, koju izdaje Udruženje pisaca Poeta, uz recenziju njenog predsednika, Veselina Dželetovića, dok 2015. godine samostalno izdaje novu zbirku poezije „STIHOPOJ DUŠE U OČIMA“. U pripremi je i prvi roman pod nazivom „PUCANJ OTROVA“, čije izdanje se očekuje krajem 2015. godine
Neopterećana značajem eventualnog priznanja raznih društava, prevashodno reaguje na mišljenje čitalaca što je poseban podstrek za dalje stvaranje. Podrazumeva se da u svemu glavnu ulogu igra emocija koja se izliva preko pesme, što joj donosi svojevrsno olakšanje. Orijentisana prema kreativnosti, svoj odraz nalazi ne samo u poeziji, književnosti uopšte, već i u slikarstvu i umetnosti, koja je ogledalo emocija autora. Romantična duša koju joj Bog podari, ostaje da vlada njenim bićem i da tako proziva lepu reč. Ljubav je čudo – čudo je ljubav u nama… ono najlepše i najsvetije od Boga dato.

 

CAMBIARE ME

Blocca Passo,

piedi frenato

ogni contrazione

vene dolore

quando mi tuffo

nei tuoi occhi

io cambio

dalle radici.

 

Ci io vivo

mentre fughe di vita

braccia selvaggiamente,

cuore nel fuoco

stampe antiche,

voi sempre più difficile

per il tuo ex

lì mi tagliati fuori.

 

MENJAM SE

Korak se ledi,

stopalo koči

svaki je trzaj

bol vena

kad u tvoje

zaronim oči

menjam se

iz korena.

 

Tu živim

dok život beži

ruke divlje,

srce u vatri

otisci davni,

tebi sve teži

za tvoje bivše

tu me satri.

Imenovana je u području Srema i Sremske Mitrovice za organizatora aktivnosti  Scuola di Poesia-School of Poetry- Delegacija Srbije, jer je svojim dosadašnjim aktivnostima pokazala da prihvata odgovornost i da je dobar organizator poetskih skupova na Gardošu. Za njenog zamenika, imenovan je Dušana Živkovića.

SCUOLA DI POESIA - SCHOOL OF POETRY
Škola poezije okuplja pesnike sveta u ime poezije. Osnivač: Cav Silvano Bortolazzi