fbpx
spot_img

HRONIKA 51. BITEF 2017 festivala, Epsko putovanje

Čast da otvori, ovogodišnji, 51. BITEF festival, kao PROLOG predstava imala je KVIZULA! (Quizoola!) britanske nezavisne trupe Forsd Enterteinment iz Šefilda, a u režiji Tim Ečelsa. Nije slučajan odabir da to bude upravo ova predstava. Ona svakako najavljuje koncept i fenomen ovogodišnjeg festivala, a to je pojam epsko (u njegovim različitim značenjima) u kojima preovlađuje epski, pripovedački modus predstavljanja, a ne dramski; značajan deo predstava karakteriše i epsko trajanje, koje ih podvodi pod koncept durational performances, kako je najavio selektor i umetnički direktor festival, Ivan Medenica. Drugi razlog je činjenica da je pre petnaestak godina već gostovala u Srbiji, a nastala inače 1996. godine.
Kao što i sam naslov nagoveštava, predstava ima strukturu beskonačnog kviza i opsesije savremenog medijskog društva, u kom se nadovezuju jedna na drugu, uzrotaciju glumaca, razmene pitanja i odgovara na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih, ali su sve, na jedan ili drugi način, političke. Predstava se takođe zasniva na improvizaciji sjajnih glumaca, tri izvođača sa razmazanom klovnovskom šminkom na licu šest sati bez prekida postavljaju jedni drugima pitanja i odgovaraju na njih, smeštenih unutar kruga ogoljenih električnih sijalica. Quizoola! putem jezika istražuje ljudsku potrebu za znanjem, izvesnošću i definisanjem. (iz najave predstave)
Foto: Marko Radojičić

 

Predstava je izvedena intimno, pred 80ak gledalaca (Bitef teatar klub) i bilo joj je omogućeno da dolazi, odlazi i vraća se kad god poželi tokom ove maratonske igre pitanja i odgovora. Tri glumca (dve glumice i glumac) su koncentrisano, svaki po četiri sata (sa rotacijama) neprekidno učestvovali u izuzetno zanimljivo osmišljenim i duhovitim dijalozima, držali predstavu dinamičnom za skoro sve vreme trajanja. Teme dijaloga su veoma aktuelne, od istorije, kulture, društva do onih najličnijih emotivnih detalja pojedinca. Koncept nas vodi nizom osnovnih pitanja koje nam savremeno društvo nameće da se stalno izjašnjavamo šta volimo (nevolimo), da stalno biramo između dve opcije, ocenjujemo proizvode i osećanja, definišemo razne pojmove i pojave. Iako ima epsko trajanje, prvih pet sati su gotovo neprimetno prošla, što je potvrdila i publika koja je u najvećoj meri ostala i do samog kraja predstave. Ono što je dodadno doprinelo tome je i prirodna gluma i sjajne improvizacije u čijim reakcijama i odgovorima smo se svi pronalazili. Sjajne reakcije ovog nesvakidašnjeg iskustva za publiku je sjajan uvod za najznačajniji beogradski (a i šire) pozorišni festival. Neka i ostale predstave iz glavne takmičarske selekcije to potvrde.
Ocena bloga: 8.50/10.00
 
Danas na repertoaru: OLIMP – U SLAVU KULTA TRAGEDIJE Trublejn/Jan Fabr, Antverpen, Belgija24h, Koncept, režija i scenografija: Jan Fabr
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)