fbpx
spot_img

Integrativna nastava kroz kreativne radionice

Dolaskom jeseni, sve se menja, a posebno priroda i vreme. To je podstaklo učenike dr Miška Jovanovića koji od ove godine pohađaju integrativnu nastavu pri Udruženju koje se bavi kulturom i obrazovanjem ,,Most,, da osmisle aktivnosti posvećene ovom godišnjem dobu. Mlađi učenici su imali radionice – ,,Pravimo jesenje voće – trodimenzionalna tehnika,, , dok su stariji učenici posetili Botaničku baštu u Cirihu.
Jesen je vreme koje nam daje inspiraciju za mnoge poduhvate, ali i saznanja vezana za razne oblasti. Kako sam doktorirao na temu integrativne nastave, koja se sve više primenjuje u savremenom svetu obrazovanja, potrudio sam se da prevaziđem slabosti tradicionalne nastave i uvrstim nove, savremene metode primenom integrativne nastave u sve segmente nastavnog procesa.
Ove radionice su bile osmišljene tako da su mlađi učenici svoju kreativnost izrazili kroz umetnički svet (maternji jezik, prirodu i društvo, matematiku, muzičku i likovnu kulturu) pravljenjem jesenjih plodova ali u trodimenzionalnom obliku, dok su stariji učenici posetili Botaničku baštu u Cirihu. Cilj nam je bio da uspostavimo korelaciju sa više nastavnih disciplina i povežemo ih u jednu celinu. Tako smo doprineli negovanju maternjeg jezika, bogaćenju rečnika, stila i kulture izražavanja, upotrebljavajući što više opisa da dočaramo prirodne lepote jeseni, spojili smo prirodne i društvene nauke, tako što smo upotpunili znanja o izgledu, poreklu i karakteristikama biljaka i životinja koje smo tamo videli, kao i o geografskoj lokaciji njihovog porekla. Pored toga, kroz umetnički izraz – likovnu i muzičku kulturu, preneli smo svoje impresije crtežima i pevanjem. Prelepe jesenje boje, mirise i zvuke, pretočili smo u kreativne radionice u kojima su stariji učenici imali zadatak da postanu pisci, a data im je umetnička sloboda, mogućnost maštanja i oživljavanja stvari pojava. Tako su nastali literarni radovi koji nisu bili uobičajeni kakav je slučaj sa stereotipnim temama koje učenici svakodnevno imaju u tradicionalnoj nastavi ,,Došla je jesen,, , ,, Jesen,, itd. Učenici su bili veoma zainteresovani za ovakav vid otkrivanja, saznavanja i učenja, okruženi prelepim ambijentom raznovrsnih mirisa i boja, uz pratnju najlepših muzičkih orkestara veselih ptica – rekao je dr Miško Jovanović.
Inače Udruženje ,,Most,, iz Ciriha ima za cilj promovisanje kulture i negovanje srpskog jezika, tako da je jedna od već realizovanih aktivnosti i radio emisija za decu ,,Dečji svet,, (nedeljom od 10 do 11 časova na talasima nasradio.ch/live) u kojoj su deca u glavnim ulogama, voditelja, komentatora, u kojoj negujemo recitatorsku i dramsku sekciju i u kojoj oni slobodno mogu da iznesu svoje stavove i mišljenja na određene teme. U planu su pozorišne predstave, koncerti i festivali za decu. Dr Mišku Jovanoviću se mogu javiti svi zainteresovani roditelji koji žele da njihova deca budu pod stručnim vođstvom dugogodišnjeg profesora koji ide u korak sa vremenom, koji neguje savremene, kreativne i osmišljene metode i aktivnosti, a jedini cilj je da deca saznaju i uče kroz igru i zanimljiva predavanja, bez primoravanja i slabosti ustaljenih tradicionalnih postulata nastave. Mostovi spajaju ljude, ali su i odličan simbol spajanja više naučnih oblasti u jedan novi integrativni pristup obrazovanja, kulture i negovanja tradicije i veza sa Srbijom.

Prethodni tekstKarikatura dana
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.