fbpx

Izložba: Dani imaginacije-Milivoj Kostić Kole

Otvaranje: Subota 17. mart, od 18h
StartIt Centar • Miroslava Antića 2, Novi Sad

Izložba “Dani imaginacije” sastoji se od izabranih originalnih crteža iz dva ciklusa – “Vigled” i “Prikaze”

Ciklus “Vigled”
Polazište za crteže je frotaž tehnika – otisak dobijen od prirodnih formi, koji se dalje, putem asocijacija, uobličava u motive na granici figurativnog i apstraktnog. Vigled je naziv za otvor na tavanici pećine kroz koju prolazi snop svetlosti. Simbolično, predstavlja protok svetlosti kroz tamu.
Reakcija na otudjenost, samoprogon čoveka u ličnu pećinu, koji se postepeno izolovao od svog istinskog prirodnog postojanja.
Crteži su praćeni QR kodovima, koji pružaju detaljnije informacije o izabranom delu i posmatrača upućuju na njihovo dalje istraživanje.

Ciklus “Prikaze”
Postoje najrazličitiji vidovi ekrana, koji obitavaju svuda oko nas. Savremeni čovek je postao prikaza koja luta od ekrana do ekrana, ali ostaje zarobljena u praznini izmedju njih. U prostoru u kome se meša virtuelno i realno i koji posmatrača magnetski privlači ka sledećem ekranu.
Na izložbi će biti predstavljeni crteži koji su nastali “negde izmedju ekrana” – spoj klasičnog crteža i stripolike forme, na slikarskom natronu, u maniru starih majstora.

Izložba će biti otvorena do 31. marta 2018.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.