fbpx

Jezičke nedoumice: Je l’ i jer

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Nedavno sam čula o sebi da sam uobražena. Razlog tome je što nisam odgovorila na jednu sms poruku. Poruka je glasila: „ Jer si na faxu „. Inače, namerno je tačka posle navodnika jer je nije bilo u poruci. Ja ne vidim na šta sam tačno trebala da odgovorim. Rečenica nije upitna, a osoba je samo rekla šta je uzrok ( to što sam na fakultetu ) tome što nisam na nekom drugom mestu. Ali očigledno da ne mislimo svi isto.

 

Objašnjenje:

Jer je uzročni veznik, povezuje uzrok sa posledicom. Primer je: „ Nisam u parku jer sam na fakultetu.“ Znači, uzrok tome što nisam u parku je to što sam na fakultetu. Ili: „Nisam mogla da dođem jer sam bolesna.“ Nikako se ne može upotrebljavati u upitnom obliku!

Je l’ je skraćeno od je(ste) li, pa se prema tome piše je l’ a ne jel. Li je upitna rečca pa se onda je l’ koristi kad postavljate pitanje. Prema tome, pravilno napisana poruka, glasila bi: „ Je l’ si na fakultetu?“

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej

https://jednomzasvagda.wordpress.com/2011/10/30/razlika-izmedu-jel-i-jer/

http://kakosepise.com/rec/jer-ili-jel/

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.