10. Decembra 2019. | 03:32
Početna / Drugo / Kako mogu nezaposlene trudnice da ostvare novčanu naknadu?

Kako mogu nezaposlene trudnice da ostvare novčanu naknadu?

Veoma često pitanje koje postavljaju nezaposlene trudnice jeste: Da li imaju pravo na naknadu od strane države?

trudniceU ovom tekstu, kao i u dole navedenom klipu, vlasnica preduzeća Stefanović Besten, Irena Stefanović daće vam odgovor na ovo pitanje. Dakle, nezaposlne trudnice mogu da dođu do trudničkog i porodiljskog bolovanja.

Poznata je činjenica da u Srbiji, pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje imaju zaposlene žene.

Prvi potez trudnice treba da bude odlazak kod ginekologa i utvrđivanje termina porođaja. Zatim, potrebno je da pronađe poslodavca, koji će je primiti u radni odnos.

Bitno je da napomenemo da je od dužine radnog staža  zavisi da li će porodilja da prima 100% bolovanja ili umanjeni iznos.  Ukoliko imate šest meseci radnog staža ili više, pre otvaranja porodiljskog bolovanja, onda imate pravo na novčanu naknadu od 100%. U situaciji kada imate od tri do šest meseci radnog staža, pre otvaranja porodiljskog bolovanja, imate pravo na isplati od 60%. Međutim, ukoliko imate do tri meseca radnog staža, pre otvaranja porodiljskog bolovanja ostvarujete pravo na novčanu naknadu u iznosu od 30%.

Kako se otvara porodiljsko bolovanje?

nezaposlene trudnicePorodiljsko bolovanje otvara izabrani ginekolog i otvara se 28 do 45 dana pre termina porođaja. Neka praksa jeste da ginekolozi otvaraju porodiljsko bolovanje mesec dana pre termina porođaja. Što bi značilo da trudnice treba da započnu radni odnos sedam meseci pre termina porođaja. Dakle, čim sazna ovu lepu vest da je u drugom stanju.

Šta je potrebno da znamo o poslodavcu kod koga je trudnica prijavljena?

Najvažnije jeste da poslodavac redovno izmiruje poreze i doprinose. Kao i da nema dugova prema poreskoj upravi, ni sada , ali ni u prethodnom periodu.  Ovo je važno, zato što Republički fond za zdravstveno osiguranje, neće refundirati trudničko bolovanje, ukoliko poslodavac ima neko dugovanje.

Da li trudnica pre otvaranja trudničkog bolovanja mora da ima prethodni staž osiguranja?

trudniceOvaj zakon je izmenjen, što znači da trudnica ne mora da ima prethodni staž osiguranja.

Zato što trudnica može danas da se prijavi u radni odnos, a već sutra da otvori trudničko bolovanje.

Jedina razlika između trudnice koja ima prethodni staž osiguranja i one koja nema je pravo da prima novčanu naknadu iz ugovora. Tačnije, trudnica koja nema prethodni staž osiguranja ne može da prima novčanu naknadu, koja piše u ugovoru o radu. U ugovoru može biti navedeno da će trudnica imati platu u iznosu od 60. 000 dinara, ali ako nema prethodni staž osiguranja, njoj će biti isplaćen samo minimalac.

Ukoliko trudnica ima prethodni staž osiguranja, tri meseca i duže, onda ima pravo da prima naknadu prema proseku koji ostvaruje kod poslodavca.

 

Izvor: knjigovodstvoedukacija

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Isidora Petrović

Isidora Petrović
"Život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.“