fbpx
spot_img

Kiša broj 10: „Priče o Dilanu Dogu“

Trideset godina objavljivanja “Dilana Doga” u Srbiji… Koliko je ovaj jubilej važan, videli smo na primeru Stripoteke i Politikinog zabavnika, dva bastiona stripa, ali u kojima se istraživač noćnih mora pojavio premijerno tek ovim povodom. Veseli četvrtak nas je obradovao knjigom “Majke i očevi”… A evo, sada je tu i doprinos Sveta stripa, u vidu takođe jubilarnog, desetog, tematskog broja, naslovljenog “Priče o Dilanu Dogu”.

Ovaj broj revije Kiša sadrži niz tekstova posvećenih kulturološkom fenomenu kakav je “Dilan Dog”, što je na ovim prostorima pošlo za rukom još samo “Alanu Fordu”… Pored afirmisanih strip-kritičara, tu su i analize, eseji i razmišljanja ljubitelja stripa koji nisu poznati široj stripskoj zajednici, ali čiji je doprinos podjednako kvalitetan. Da ostanemo u sadržajnim okvirima Kiše, u pogledu prezentacije radova naših autora, pobrinuli su se Zlatibor Stanković i Haris Varajić, s jednim kratkim stripom o Dilanu, u čijem naslovu, igrom slučaja, figuriše baš “kiša”… Kao i sjajna Mina Stefanović sa svojim ilustracijama, pored radova pet autora, koji su rezultat konkursa. A naslovna strana je delo jednog od vodećih SBE crtača nove generacije, Alesandra Binjaminija!

Svet stripa se zahvaljuje Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Everest Mediji, striparnicama i izdavačkim kućama Veseli četvrtakAlan Ford i Darkwood, svim saradnicima, kao i Đanfilipu Zangli i Sergio Bonelli Editore-u.

Kiša 10 je bila dostupna na Sajmu knjiga, i to na štandovima Čudne knjižareAlana Forda i Darkwood-a. Nakon Sajma ćemo reviju distribuirati na sva dosadašnja prodajna mesta. Možete je naručiti i preko mejla [email protected], cena iznosi 500 RSD + 100 RSD za preporučeno slanje na teritoriji Srbije.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.